‘Entertainment met een grote E’: dat belooft Gamestate op zijn website. Het bedrijf heeft al dertien speelhallen in vijf landen in de portefeuille. In Brussel opende Gamestate in 2021 al een grote arcadehal en dit najaar gaan Antwerpen en Gent voor de bijl.
De vergunning is donderdag goedgekeurd door het Gentse stadsbestuur. Op de Korenmarkt, in het gebouw waar je voorheen de Blokker vond, neemt de kleurrijke speelhal dit najaar zijn intrek. Verwacht onder meer videogames, airhockey en tientallen andere spelletjes zoals air hockey, Pong, Moto GP, Pac-man, Mario kart of Tomb raider.
“Geen kinderopvang”
Het concept is wat anders dan klassieke speelhallen. Bij Gamestate kan je in veel gevallen tickets winnen, die je dan weer kan inruilen voor een prijs. In Nederland kwam daar al kritiek op, omdat het gokken in de hand zou werken, vooral bij kinderen.
Gamestate benadrukte dat het zich richt op volwassenen die arcadehallen nog kennen uit hun jeugd. Bezoekers onder de 18 jaar moeten worden begeleid door een volwassene. “We zijn geen kinderopvang”, klonk het in 2021 in Het Nieuwsblad. “We willen mijden dat ouders hun kinderen hier droppen terwijl ze gaan shoppen of een terrasje doen.”
Familiebedrijf
De Gamestate speelhallen zijn onderdeel van de Nederlandse Veltmeijer Group. Het familiebedrijf begon zeventig jaar geleden in Sittard met de exploitatie van jukeboxen en flipperkasten. Later kwamen daar speelhallen bij, onder meer ook in de vakantieparken van Center Parcs. Vorig jaar bedroeg de omzet van Gamestate, dat tien jaar geleden voor het eerst onder die naam een speelhal opende, vijftig miljoen euro. Voor 2023 mikt het op zestig miljoen.