Selecta en Grounds Up Lukas Van Quickelberghe en Erik Groes.

Selecta geeft koffie-afval een tweede leven in samenwerking met Grounds Up

Grounds Up, een start-up uit Temse die koffie-afval hergebruikt, en Selecta, de marktleider in koffie en foodtech-oplossingen, gaan structureel samenwerken. Selecta zal koffiegruis leveren dat Grounds Up verwerkt tot grondstoffen voor onder meer de productie van herbruikbare koffiebekers.

Grounds Up werd in 2022 opgericht door Lukas Van Quickelberghe en investeerder Erik Groes. De start-up verwerkt koffiegruis tot nieuwe grondstoffen die als basis dienen van composietmateriaal waarmee herbruikbare bekers of bloempotten vervaardigd worden. Ook kunnen ze er olie voor zeep en cosmetische producten mee maken.

Grounds Up verwerkt koffiegruis tot bekers zoals deze. Foto: RR

Grounds Up wil de grootste koffie-afvalverwerker ter wereld worden. Dat lukt niet zonder samenwerkingen, beseft Lukas Van Quickelberghe. “Selecta is voor ons een ideale partner. Als grootste koffiedistributeur in vele Europese landen hebben ze toegang tot veel koffie-afval. Wij willen graag de partner zijn die dat afval omzet in waardevolle grondstoffen.”Als eerste stap in de samenwerking is een proefproject bij HoGent opgestart, waar Grounds Up koffiegruis zal ophalen om het te verwerken. Op termijn wil Selecta de samenwerking opschalen door nog meer koffiegruis te leveren.

Lees ook: Grounds Up verwerkt koffiegruis van Ikea tot herbruikbare koffiebekers

Voor Grounds Up is het proefproject bij HoGent extra interessant omdat de eigen verwerkingsfaciliteiten in Gent gevestigd zijn. Dat vermindert het nodige transport en de bijhorende CO2-uitstoot. “Dat is één van onze grootste uitdagingen en eigen aan het werken met afvalproducten uit de koffieketen”, licht Van Quickelberghe toe. “We onderzoeken verschillende oplossingen voor deze uitdaging, waarbij een snelle ophaling van koffiegruis momenteel de beste optie is.”