Afbeelding15 Retailexpert Pierre-Allexandre Billiet. Foto Marc Gysens, Herremans

Sectororganisatie luidt noodklok over rendabiliteit Belgische supermarkten

Buurtsuper.be, dat binnen Unizo de zelfstandige supermarkten vertegenwoordigt, is bezorgd over de prijzenoorlog in de sector. Ze wijst erop dat de rendabiliteit van de supermarkten dramatisch laag is, terwijl de kosten voor energie oplopen en er nog een indexaanpassing van de lonen zit aan te komen. Retailexpert Pierre-Alexandre Billiet waarschuwt in de krant Het Nieuwsblad zelfs voor "een golf van ontslagen en faillissementen" bij de supermarkten.

De waarschuwing komt er naar aanleiding van de aankondiging van supermarktketen Delhaize die prijsverlagingen van 5 tot 30 procent gaat doorvoeren op 500 basisproducten van zijn huismerk. “Het bedrijf anticipeert hiermee op andere retailers die, in een oververzadigde markt, kost wat kost hun marktaandeel willen vrijwaren door een reeks prijsverlagingen door te voeren”, zegt Buurtsuper.be.

Colruyt, dat op merkproducten de laagsteprijsgarantie biedt, maakte vorig boekjaar minder winst en verwacht ook in het lopende boekjaar minder winst te zullen maken “door de hevige concurrentie”, zo luidde het bij de publicatie van de jaarresultaten.

Sector in crisis

Buurtsuper.be berekende op basis van 450 balansen neergelegd bij de Nationale Bank dat een gemiddelde zelfstandige supermarkt in ons land een nettowinst van 100.000 euro overhoudt. “Maar sinds Nieuwjaar betalen ze echter 10.000 euro per maand méér aan energiekosten. Dit is op een jaar tijd een meerkost van 120.000 euro. In combinatie met de verwachte indexaanpassing op de lonen van 7 à 8 procent – die de personeelskosten op jaarbasis met 30.000 euro zal doen stijgen – betekent dit dat ze het boekjaar 2022 zullen afsluiten met een verlies van 50.000 euro. En dat is zonder de aangekondigde prijsverlagingen.”

De zelfstandige supermarkten zijn goed voor 70 procent van alle supermarkten in ons land. “Dus mag gesteld worden dat de complete sector dit jaar een zwaar verlies zal boeken”, klaagt de sectororganisatie aan. “Maar ook de aankoopcentrales zetten hun leveranciers zwaar onder druk om goedkopere prijzen te bekomen, die op hun beurt de boeren ertoe dwingen om onder de normale en leefbare prijs te verkopen. Het complete businessmodel van de agrovoeding staat op z’n kop.”

Het is ook iets wat Billiet zorgen baart: “De voedingssector doorgaat een zware crisis, maar in de winkels is het nog steeds ‘Party like it’s 1999’.”  Hij waarschuwt ook dat voedingsbedrijven misschien buiten de grenzen zullen gaan produceren, omdat het daar goedkoper is.

 

Pierre-Alexandre Billiet. Foto Marc Gysens

“De hele sector heeft het al een lange tijd erg moeilijk. Wat we nu zien is dat er heel hard gevochten wordt om een groter stuk in een steeds kleiner wordende taart. De marges zijn al enorm klein en zullen nog kleiner worden.”

Mogelijk komen concepten als Match, Smatch of Cora in de problemen, of kleine zelfstandigen van grote ketens. De supermarkten stellen in België maar liefst 650.000 mensen tewerk.