GENT – Bedrijven willen af van de klassieke manier van evalueren en kunnen hierdoor een boost in bedrijfsresultaten van 21% genereren, volgens onderzoek bij Deloitte. Het Gentse bedrijfscoaching platform Intuo bevestigt dat eindejaarsevaluaties die gecombineerd worden met een coachende bedrijfscultuur voor 40% minder personeelsverloop zorgen. Organisaties gaan daarom meer en meer op zoek naar een nieuwe manier van performance management, een proces dat niet focust op één jaarlijkse momentopname met een score, maar waar ze medewerkers continue feedback bieden.
“Eindevaluaties en loonsverhogingen gaan gepaard met scores die toegekend worden aan de werknemer naargelang zijn of haar prestaties en zijn gebaseerd op doelstellingen die in het begin van dat jaar zijn opgesteld. Dat is helemaal niet relevant meer en zorgt voor veel frustratie bij medewerkers”, zegt Arne Van Damme, COO bij Intuo. Onderzoek gevoerd door Gallup in 2017 toont aan dat ook medewerkers het proces irrelevant, tijdrovend en stresserend vinden en slechts 14% van de medewerkers gemotiveerd wordt door het gesprek.
Ratings afschaffen?
Eindejaarsevaluaties en de ratings liggen al enkele jaren onder vuur, maar ze elimineren heeft ook geen nut. Onderzoek van Gartner bevestigt dat als je de eindevaluaties met ratings afschaft, de werknemers-betrokkenheid maar liefst met 10% zakt. “Het wordt duidelijk dat bedrijven op een fundamenteel andere manier moeten nadenken over performance management”, aldus Van Damme.
“Het grootste probleem bij het afschaffen van ratings is dat het houvast van de managers wordt weggepakt, zonder dat er daar een nieuw duidelijk proces in de plaats komt. Managers vinden het heel moeilijk om prestaties te beoordelen of loonsverhogingen te communiceren zonder daar een rating aan vast te hangen. Als managers en HR besluiten om evaluatiegesprekken te behouden zonder ratings, zijn deze gesprekken vaag waardoor de betrokkenheid daalt in plaats van stijgt.”
Coachende cultuur
De meeste bedrijven kiezen dan ook voor een tussenstap. Ze behouden de eindejaarsevaluaties, maar droppen de ratings. Ze kiezen om op een andere manier te werken en creëren daarvoor een coachende cultuur, wat de productiviteit, betrokkenheid en het algemene werknemersgeluk verhoogt. De coachende cultuur werkt niet met ratings, maar werkt volgens het continue feedbacksysteem en maakt ruimte voor alternatieven voor ratings zoals opleidingen. Deze zorgen er immers voor dat de werknemer zich ondersteund voelt in zijn of haar individuele ontplooiing.
Volgens Intuo zorgt deze manier van werken voor een sterker personeelsbehoud waarbij het 40% minder waarschijnlijk is dat medewerkers vertrekken. Ook onderzoek van Deloitte bevestigt dat het inlassen van een coachende cultuur zorgt voor een boost in de resultaten tot wel 21%. Arne Van Damme: “Deze cijfers tonen aan dat het tijd is dat bedrijven overschakelen naar een coachende cultuur met continue feedback waarbij vaker gesprekken gevoerd worden met hun medewerkers. Alleen zo kan je eerlijk beoordelen én belonen.”