Het loopt stilaan de spuigaten uit met het aantal langdurig zieke werknemers. Volgens de recentste cijfers zitten zo’n 370.000 werknemers langer dan een jaar thuis. Minister van Volksgezondheid Maggie De Block (foto) liet nu een proefballonnetje op waarmee ze voorstelt om bedrijven de uitkering van zieke werknemers mee te laten betalen van de tweede tot de zevende maand. Nu is dat alleen het geval voor de eerste maand. Daarna betaalt de overheid de ziekte-uitkering. De minister wil zo bedrijven meer inspanningen laten leveren om te zorgen dat hun werknemers niet ziek worden.
Volgens Maggie De Block kadert haar voorstel in de inspanningen van de overheid om in te zetten op preventie en wil ze daarmee niet speciaal de werkgevers viseren. De werkgeversorganisaties zijn echter bij het horen van het voorstel dadelijk op de achterste poten gaan staan en noemden het een platte belasting. “Met deze maatregel gaan zieke mensen niet genezen”, reageerde bijvoorbeeld Hans Maertens, de topman van werkgeversorganisatie Voka. “Dit is een zware lastenverhoging die er voor onze bedrijven nog eens bijkomt.” Het Voka wil eerst grondig overleg met sociale partners, vooraleer er politieke ideeën worden gelanceerd. Het VBO, het Verbond van Belgische ondernemingen, noemt het voorstel een “eenzijdige belastingverhoging”.
En dat terwijl voor iedereen duidelijk is dat bedrijven vooral nood hebben aan minder zware fiscale lasten. Want veel ondernemingen blijven het bijzonder moeilijk hebben. Vorige week legden opnieuw een twintigtal Oost-Vlaamse bedrijven de boeken neer, waaronder een schoenwinkel uit Oudenaarde en een reisbureau uit Erpe-Mere. De volledige lijst van faillissementen vindt u terug op http://www.madeinoostvlaanderen.be/falingen.