thumbnail_IMG_4071_2

Savaco stimuleert creatief denken met hackathon

GENT – Als technologiebedrijf wil Savaco creativiteit en ‘out of the box’ denken stimuleren. Met een geslaagde eerste editie van de Savaco Hackathon bewijst het Kortrijkse IT-bedrijf, met sinds kort een tweede vestiging in Gent, dat je met technologie de wereld kan veranderen.

De eerste Savaco Hackathon maakt deel uit van de Kortrijk Creativity Week, een zesdaags evenement dat creativiteit en ‘design thinking’ een week lang in de kijker zet. Creatief aan de slag gaan met technologie is dan ook het hoofddoel van een hackathon. “De deelnemers moeten binnen een bepaalde tijd een creatieve oplossing bedenken voor een aangereikte casus. Het is een soort collectieve brainstorm- en ontwikkelsessie”, legt organisator Pieter Dekeyzer, Technology Development Manager bij Savaco, uit.

Digitale assistent voor gezondheid en mobiliteit

Zowel Savaco-medewerkers als derdejaarsstudenten MCT aan de Howest konden deelnemen. De opdracht: bouw een digitale werkplekassistent om gezonder, mobieler en slimmer door het leven te gaan. “Hoe kan technologie ons helpen om meer te bewegen en onze manier van verplaatsen efficiënter te maken? Dat was onze vraag aan de deelnemers”, aldus Pieter Dekeyzer.

De 56 deelnemers kregen twaalf uur de tijd om in teams van 4 hun idee uit te werken tot een concrete oplossing. Tussenin kwamen verschillende workshops aan bod rond thema’s als creativiteit en technologie. Het resultaat stelden de teams aan het einde voor aan een professionele jury. “De ideeën werden beoordeeld door Piet Desmet, vicerector K.U. Leuven en KULAK, Jan Valcke, lid raad van bestuur Savaco en directeur Bedrijvencentrum Kortrijk, en Kortrijks burgemeester Vincent Van Quickenborne”, vertelt Pieter Dekeyzer.

Van app voor verkeersveiligheid tot digitale ergonomie-assistent

Van de veertien deelnemende ploegen kreeg het team van Savaco-medewerkers Carl Vanderheeren, Tom Decock, Yoran Pauwels en Matthias Present de hoogste score. “We bouwden een platform waarmee gebruikers onveilige situaties op de weg via een eenvoudige app kunnen melden. Andere gebruikers van het platform worden meteen gewaarschuwd voor bijvoorbeeld een put in de weg, een spookrijder, enzovoort”, legt teamlid Carl Vanderheeren uit. “Op die manier willen we bijdragen aan een veiliger verkeer voor zowel automobilisten als fietsers en voetgangers.”

De tweede plaats ging naar een app waarmee je zonder regenbuien naar je werk kan fietsen. “Ons doel is om meer mensen met de fiets naar het werk te krijgen”, vertelt teamlid Louis Sabbe. “Voor velen is het onzekere Belgische weer echter een dooddoener. Met onze app krijgen gebruikers een weersvoorspelling voor hun traject én een voorstel wanneer ze best vertrekken om droog op het werk of thuis te geraken.”

Een team van Howest-studenten ging met de derde plaats lopen. Zij bouwden een digitale ergonomie-assistent die gebruikers aan de hand van een bewegingssensor in hun bureaustoel verwittigt als ze niet goed rechtop zitten, om zo rug- en nekklachten bij kantoorwerkers te vermijden.

De wereld veranderen met technologie

Voor Savaco was deze eerste hackathon zeker een succes. “De juryleden waren aangenaam verrast bij het zien van de ideeën die naar voor kwamen. Er zitten heel wat tools tussen die potentieel hebben om verder uitgewerkt te worden en die mensen echt zouden kunnen aansporen om meer te bewegen of zich duurzamer te verplaatsen. Voor ons bij Savaco is dit hét bewijs dat je met technologie en een goede portie creativiteit wel degelijk de wereld kan veranderen.”