De ocmw- en gemeentebesturen van Hamme, Laarne, Wichelen, Wetteren en Zele hebben de interlokale vereniging “Scheldeland” opgericht om een centrale rol te vervullen in de ontwikkeling van de lokale economie.
Het wordt wel eens uit het oog verloren, maar ook de sociale economie is een belangrijk onderdeel van het economische weefsel, omdat ze toch flink wat mensen aan de slag helpt, die het in het klassieke arbeidscircuit moeilijk zouden hebben. De jongste tijd groeit ze van een eerder gesloten, beschut circuit uit tot een volwaardig open kanaal dat mee beweegt op de arbeidsmarkt in functie van haar eigen kernopdrachten en als zodanig niet ondergeschikt is aan de reguliere economie.
Maar om dit waar te maken zijn nog flink wat inspanningen nodig op wettelijk, financieel, en structureel vlak. Erkenning en herkenning spelen ook een belangrijke rol. Het grote publiek heeft nu nog te weinig zicht op en voeling met de sociale economie. Het gevolg daarvan is dat hardnekkige vooroordelen blijven bestaan.
“Met de oprichting van de interlokale vereniging”, zegt Herman Vijt, burgemeester van Hamme, dat in deze samenwerking optreedt als beherende gemeente, “willen we een duidelijke beleidsvisie ontwikkelen rond de lokale sociale economie en diverse vormen van samenwerking vergemakkelijken.”
In Hamme zijn trouwens al twee rlatief grote bedrijven actief in de sociale economie. SpoorTwee biedt duurzame tewerkstelling en opleiding aan kansengroepen in één van de vele afdelingen: strijk- en poetsdienst, groen en bouw, kringloop en de beschutte werkplaats De Kemphaan draagt bij tot de integratie van personen met een handicap door het verschaffen van aangepaste arbeid in een beschermd milieu. De Kemphaan is een toeleveringsbedrijf waar loonwerk wordt verricht in opdracht van diverse klanten. In de beschutte werkplaats De Kemphaan werken ongeveer 162 mensen.
Het samenwerkingsverband Scheldeland krijgt een jaarlijkse toelage, waarvan het bedrag voor 2014 50.000 euro bedraagt.