Roazad Küçüktas Roazad Küçüktas voor zijn café. Foto: JID

Roazad (22) stopt met studies om bruin café over te nemen: “Dit voelt als een hobby waar ik geld aan verdien”

“Mijn vrienden noemen me de jongste cafébaas van Gent”, zegt de 22-jarige Roazad. Zijn ogen fonkelen van plezier: enkele dagen geleden nam hij Hotel Columbo over, een bruine kroeg in het hart van een Gentse volkswijk. “In de horeca staan, voelt nooit als werken.”

Waar vroeger café ’t Fonteintje was, op het Fonteineplein in de Brugse Poort, opende Peter Van Wiele eind 2021 Hotel Columbo. Geen hotel, maar een café vernoemd naar de iconische Amerikaanse tv-detective met het lodderoog, gespeeld door wijlen Peter Falk. De Gentenaar had decennialang in het onderwijs gestaan en droomde al lang van een eigen café.

Maar dat bleek meer werk dan hij had gedacht. “Ik had geen tijd meer voor andere hobby’s”, zegt Van Wiele. “In april, na meer dan twee jaar als cafébaas, liet ik de vaste klanten weten dat ik wilde stoppen. Ze waren er kapot van.”

Jammer

Van Wiele had klanten van pakweg 30 jaar oud, maar evengoed van 89 jaar. Hij kreeg verschillende aanbiedingen om het café om te vormen tot een restaurant of een shishabar, maar dat vond hij zo jammer voor de klanten. “En toen kwam Roa, die al heel lang droomde van een bruin café”, zegt Van Wiele met een glimlach.

Roazad Küçüktas en Peter Van Wiele voor Hotel Columbo. Foto: JID

Roa, dat is de 22-jarige Roazad Küçüktas. Die heeft als student in verschillende restaurants en bars gewerkt en dat voelde nooit als werken, vertelt hij. “Het voelde als een hobby waar ik geld aan verdien. Bij een kantoorjob kwam ik thuis als een zombie. Bij de horeca was ik óók moe als ik thuiskwam, maar niet mentaal.”

Doodskist en buffetpiano

Küçüktas ging bedrijfsmanagement studeren, maar besloot te stoppen toen hij zag dat Hotel Columbo over te nemen stond. “Mijn vrienden hebben me gedoopt tot de jongste cafébaas van Gent”, zegt hij trots.

Hotel Columbo blijft grotendeels zoals het was. Küçüktas liet de platenspeler, de buffetpiano en de doodskist die Van Wiele ooit op een tweedehandssite vond, staan. Hij voegde wel wat drankjes, zoals Aperol Spritz en een Delta IPA, aan de kaart toe en breidde de openingsdagen uit.

Op het einde was Van Wiele maar drie dagen meer open, de student houdt het café zes dagen per week open. “De klanten zijn content”, zegt Van Wiele nog. “Wat ik nu ga doen? Dat weet ik nog niet. Misschien ga ik weer lesgeven. Of life coach worden, dat lijkt me wel fijn.”

Foto: JID

Foto: JID