Na een handelsmissie naar Japan, onder leiding van Kris Peeters, werden contacten gelegd met het Japanse bouwbedrijf Suteki, dat daarna recent in Brussel Suteki Europe oprichtte.
In België zijn ondertussen met dit systeem zowat 10.000 vierkante meter gebouwen opgetrokken, waaronder een rusthuis in Froyennes. “Maar ook op de residentiële markt neemt de belangstelling toe”, zegt Paul Sips. “Zo staan momenteel in Oostakker vier Suteki-woningen in de steigers.”
Het SUTEKI-houtbouwsysteem is een beproefde bouwmethode uit Japan. Al meer dan twintig jaar bouwt Suteki er met deze methode vele honderden woningen. “Niet alleen omdat de bouw daarvoor veel sneller kan verlopen”, zegt Paul Sips, “maar ook omdat het een ecologische bouwmethode is en omdat het unieke systeem extra stabiliteit en stevigheid geeftaan de houten skeletbouw.” Een van de belangrijkste kenmerken van dit systeem is het gebruik van stevige verbindingen in gegoten koolstofstaal om de onderdelen van het gebint te assembleren. Bouten, moeren en nagels komen er niet aan te pas en de verbindingen geven de structuur extra stevigheid. Een ander kenmerk is het gebruik van borgpennen om de constructie te verstevigen. Het risico dat de verbindingen loskomen wanneer het hout krimpt of uitzet is volgens Suteki dan ook onbestaande.
Suteki gaat er prat op dat de bouwsnelheid dankzij dit systeem veel hoger ligt, wat natuurlijk forse besparingen oplevert. Het ontwerpt van vier nieuwe eengezinswoningen in een rustige, groene wij in Oostakker met dit nieuwe Suteki-systeem is toevertrouwd aan het Gentse architectenbureau Denc Studio.
“Omdat de basisstructuur in enkele dagen kan worden opgebouwd is vanwege de bouwheer geen gevoerderde bouwerveraing nodig om een handje toe te steken met de aannemer”, zegt Marie Vanerghote van Denc.