Gisterenavond werden na strenge jurering de winnaars bekend gemaakt in de categorieën KMO en KMO Belofte (<5jaar actief) van Oost-Vlaanderen onder het goedkeurend oog van onder meer Vlaams Minister van Financiën en Begroting, Wonen en Onroerend Erfgoed Matthias Diependaele, Gedeputeerde Provincie Oost-Vlaanderen Leentje Grillaert en Gents Schepen van Economie Sofie Bracke.
Jos Vermeiren, gedelegeerd bestuurder UNIZO Oost-Vlaanderen: “Met de organisatie van de KMO Laureaat van het jaar willen we gezond zelfstandig ondernemen stimuleren en inspireren én de essentiële rol van kmo’s in ons land benadrukken. Wist je bijvoorbeeld dat kmo’s in ons land zorgen voor maar liefst 69% van de tewerkstelling? Toch gaat het in de media meestal enkel over de hele grote bedrijven. De kmo’s zorgen daarnaast voor 61% van de toegevoegde waarde. Ze zijn met andere woorden letterlijk de draaischijf van onze Vlaamse economie. KMO’s verdienen dus de nodige erkenning en ondersteuning. De uitdagingen voor hen, na de moeilijke coronaperiode zijn zeer groot. Willen we van de relance een succes maken, dan zal een beleid op maat van onze kmo’s in Vlaanderen een belangrijke voorwaarde zijn.”
KMO van het Jaar: Revive
Revive is een buitenbeetje bij de projectontwikkelaars in Vlaanderen. Revive wil immers op een duurzame manier kwalitatieve en betaalbare woonbuurten creëren, met een minimale ecologische voetafdruk. Dikwijls vertrekken ze vanuit bestaande (veelal historisch vervuilde) industriële sites met een inplanting in of langs de stad en hervormen ze deze tot nieuwe duurzame leefbare stadsdelen. Voorbeelden hiervan zijn onder meer de Vynckiersite te Gent, de Marie Thumas site in Leuven, Den Draad in Gentbrugge, de oude Tupperware site in Aalst, EKLA in Brussel, Watt the Firms en Wattfactory in Gent. Daarnaast zijn er ook projecten lopende in Polen, Portugal en Duitsland.
Revive stelt een 60-tal personen te werk met de hoofdzetel te Gent, onder leiding van eigenaar Nicolas Bearelle en CEO Alexandre Huyghe.
Beloftevolle KMO van het Jaar: Heirloom
De Heirloom groep (met onder meer contactloze en self-hosting hotels, restaurants Beiruti en Yokoso in Gent en Brussel en een keramiekproductie in Sint-Denijs-Westrem), is er onder leiding van het dynamische en inspirerende ondernemerskoppel Caroline Delbecque en Nehme Darwiche in geslaagd op korte termijn haar plaats op te eisen in de Gentse horecascene. Samen met hun jonge team bouwen ze aan hun eigen waardegdreven hospitality-imperium. Waarden als inclusie en diversiteit worden heel hoog in het vaandel gedragen, net als kwaliteit en beleving.