De Europese prijsvraag voor sociale innovatie werd gelanceerd ter nagedachtenis aan sociale innovator Diogo Vasconcelos en wordt door de Europese Commissie in alle EU‑lidstaten en Horizon 2020-landen georganiseerd. De prijsvraag, die nu voor de achtste keer wordt georganiseerd, is een referentiepunt voor sociale innovators in Europa en berust op een beproefde methode voor het ondersteunen van prille ideeën en het faciliteren van een netwerk van radicale vernieuwers die vormgeven aan een betere samenleving.
Mode opnieuw vormgegeven
De prijsvraag is bedoeld om schaalbare oplossingen voor de meest urgente kwesties in Europa in een vroeg stadium op te sporen. Elk jaar richt de prijsvraag zich op een andere uitdaging waarmee Europa wordt geconfronteerd. Dit jaar lag het accent op: Mode opnieuw vormgegeven.
De drie winnaars van 2020 werden door een jury van deskundigen geselecteerd uit een totaal van 766 kandidaten uit heel Europa. In juli namen 30 halvefinalisten deel aan de digitale academie van de Europese prijsvraag voor sociale innovatie — een intensief opleidings- en coachingsprogramma dat gericht is op de ontwikkeling van hun initiatieven.
Smeltbaar garen
Eén van de winnaars is Resortecs uit Waasmusnter. Deze start-up heeft oplosbaar naaigaren en door hitte loskomende klinknagels ontwikkeld om textielproducten gemakkelijker te kunnen hergebruiken en recyclen. Het bedrijf won begin dit jaar ook al 40.000 euro op de allereerst innovatie-awards in de textiel in België uitgereikt door Textirama Foundation.
Resortecs lost met zijn confectiegarens een knellend probleem op bij de recyclage van textiel. Multimateriaalproducten, zoals de voering in een jas of de knopen aan een jeans, moeten normaal gedemonteerd worden om gerecycleerd te kunnen worden, een lastig en manueel werk. Resortecs zorgt daarentegen voor een garen dat smelt bij 180°C. Deze temperatuur is hoog genoeg om niet in de wasmachine te smelten en laag genoeg om de stof niet te beschadigen. Cédric Vanhoeck, founder en bedenker: “Ik hoop dat ons garen de standaard wordt in de confectie, zodat we de afvalberg aanzienlijk kunnen verkleinen.”