De 17e pitchwave in het vijfjarige bestaan van Start it @KBC levert 59 gloednieuwe start-ups op voor de accelerator. De start-ups werden na een strenge voorronde geselecteerd door een jury met o.a. Manager van het Jaar Johan Thys (CEO KBC), John Porter (CEO Telenet) en Dirk Deroost (CEO Cronos). Ook enkele Oost-Vlaamse start-ups, waaronder Billie Cup, MyNeo, Renard Drinks, Valcun, Yugen Kombucha, Tequinity en Easyhost, haalden de selectie.
Maar liefst 192 bedrijven probeerden een plaatsje bij Start it @KBC te bemachtigen. De 59 geselecteerde start-ups doorlopen een intensief acceleratieprogramma van drie maanden. Na een positieve beoordeling, kunnen ze vervolgens nog een jaar lang rekenen op het advies van ervaren mentoren en experts, deelnemen aan diverse workshops en genieten van meer dan 1 miljoen euro aan voordelen bij tech-partners wereldwijd. Daarnaast krijgen alle start-ups een werkplek in een van de zes co-working spaces van Start it @KBC in Vlaanderen en Brussel.
Start-ups weerspiegelen signalen uit de maatschappij
Founder Lode Uytterschaut: “We zien het aantal start-ups dat inzet op energie-oplossingen en duurzaamheid iedere keer toenemen. De gele hesjes, de vele klimaatbetogingen, het gebrek aan langetermijnvisie van veel beleidsmakers,… Het inspireert mensen om te gaan ondernemen, om zelf het heft in handen te nemen en die omslag qua levensstijl en economische modellen mogelijk te maken. Heel interessant om te merken hoe signalen uit de maatschappij zich weerspiegelen in onze start-ups.”
Herbruikbare koffiebekers
Bij de nieuwe start-ups zit onder andere Billie Cup, een initiatief van Vanessa Debruyne en Ineke Van Nieuwenhove. “We willen Vlaanderen afvalvrij krijgen”, aldus Debruyne. “De Billie Cup is een herbruikbare beker zowel voor warme als koude dranken. Er zijn mogelijkheden om de beker te personaliseren en dus ook in te zetten als marketingtool. Onze koffiebekers kunnen minstens 400 keer gebruikt worden en zijn daarna ook nog recycleerbaar.”
Van Nieuwenhove vult aan: “Met Billie Cup kunnen we de consument het gemak van take-away aanbieden, zonder afval te veroorzaken en zonder dat hij zich daar zelf op moet voorbereiden.”
Echte Gentse Kombucha
Een andere Oost-Vlaamse geselecteerde is Yugen. In 2016 gingen Yannick, Chris en Pieter op zoek naar de échte smaak van kombucha’s in hun kleine pop-up-container-brouwerij. Yugen groeide intussen uit tot een echte Gentse microbrouwerij. De drie vrienden doen alles zelf: thee brouwen, gember en kurkuma persen, en dat alles samenvoegen tot een frisse, ambachtelijk gebrouwen dorstlesser.
Overlevingskansen bij hartstilstand verhogen
Tequinity uit Laarne heeft ten slotte Layla ontwikkeld, het noodsysteem dat mensenlevens sneller redt dan de spoeddiensten. Layla wil de overlevingskans bij hartstilstanden, die op dit moment in België slechts 8% bedraagt, verhogen. Layla detecteert de hartstilstand en contacteert automatisch een netwerk van professionele zorgverstrekkers in uw buurt. Op deze manier zullen ze sneller dan de spoeddiensten bij u de eerste zorgen kunnen toedienen zodat uw overlevingskansen stijgen.
De andere Oost-Vlaamse geselecteerden zijn het Gentse webhostingbedrijf Easyhost, biotechbedrijf MyNeo, de non-alcoholische dranken van Renard Drinks en Valcun uit Oostakker dat 3D-printen in metaal toegankelijker wil maken.