Peter van Os zijn reisboekhandel op de Kortrijksesteenweg, die al dertig jaar bestaat. Peter van Os

Reiswinkel Atlas & Zanzibar toont al dertig jaar de weg

GENT - In tijden waarin internet overal is en elke gsm een gps-systeem heeft, viert de reiswinkel Atlas & Zanzibar zijn dertigste verjaardag. Hun reisgidsen en kaarten vliegen nog steeds de deur uit. “We hebben een zware klap gehad tijdens corona, maar we hebben het overleefd.”

Al van in 1993 kan je op de Kortrijksesteenweg terecht bij reisboekhandel Atlas & Zanzibar. Het aanbod bestond eerst uit een compleet assortiment aan reisgidsen en kaarten, en trok klanten vanuit Gent, maar ook veel verder. De verkoop vloog pijlsnel omhoog tijdens de eerste twintig jaar, maar met de opkomst van het internet begon die te minderen. Vijf jaar geleden nam huidig zaakvoerder Frank van Os de boekhandel over om hem nieuw leven in te blazen.

“Ik zat tot dan in een managementfunctie en ik was op zoek naar een klein bedrijf met een goed product, dat perspectief en groeipotentieel bood. Het liefst van alles ook iets dat met reizen te maken heeft, dus Atlas & Zanzibar was ideaal”, vertelt van Os. Hij transformeerde de toenmalige stoffige winkel die wat onoverzichtelijk was ingericht, tot een geordende winkel met een nog ruimer aanbod en aandacht voor natuur.

60.000 reisitems

Zijn aanpak bleek de goede te zijn, want de reisboekhandel kan zijn dertigste verjaardag op een hoogtepunt vieren. Atlas & Zanzibar is opnieuw een goeddraaiende winkel met een (online) aanbod van meer dan 60.000 reisitems. “We hebben zware klappen gekregen tijdens corona, maar we hebben het overleefd. Je moet het verschil maken en daar zetten wij op in. Als er over een land een reisgids bestaat, zullen we daar een gids van hebben.”

 

Het verschil maken doet van Os onder andere door geregeld een nieuwsbrief uit te sturen, evenementen te organiseren en niet enkel in te zetten op regionale klanten, maar ook nationaal en zelfs internationaal. Bijna wekelijks gaan de meubels aan de kant en ziet de winkel eruit als een woonkamer, waar vijftien tot vijftig mensen samenkomen. “Dan komt er een spreker langs om het bijvoorbeeld te hebben over een nieuw boek. Martin Heylen is al geweest om te praten over zijn familie in de Verenigde Staten en Begijn Le Bleu hield hier een tijdje geleden een vogelvertelling.”

“Internet is tijdrovend”

Het gevaar van het internet is volgens van Os intussen geweken. “Mensen hebben genoeg van alles online en hebben een goede mix gevonden. Het internet kan je raadplegen, maar niets is tastbaar en het is tijdrovend om alles op die manier uit te zoeken. In een reisgids heb je alles verzameld.”

Ook een goede kaart vindt de zaakvoerder onontbeerlijk. “De verkoop van wegenkaarten is elders gedaald, maar bij ons niet. Een gps heeft zijn nut, maar brengt je gewoon naar je bestemming zonder dat je echt weet waar je bent. Ook veel wandelaars en fietsers gebruiken terug liever een kaart en doen hun gsm even weg als ze bezig zijn.”