ArcelorMittal plande een miljardeninvestering in nieuwe duurzame ovens in de Gentse haven, maar dreigt die over te hevelen naar Frankrijk. De Franse regering zou met een monstersubsidie van een miljard euro zwaaien.
De regering heeft nu een ‘letter of intent’ klaar waarmee ze de staalgigant wil overtuigen toch voor ons land te kiezen. Cruciaal daarin is een korting op de energiefactuur. Sinds de verlenging van de kerncentrales is de overheid voor de helft eigenaar van die centrales, waardoor ze bedrijven zelf stroom kan aanbieden.
“We kunnen grote stroomverbruikers toegang geven tot nucleaire energie, in ruil voor een flexibel contract”, zegt De Croo. “Dat betekent dat ze bereid moeten zijn om af te schakelen als de prijzen hoog zijn, bijvoorbeeld door een gebrek aan windenergie op de markt. Daarnaast moeten ze de tewerkstelling in stand houden en investeren in verduurzaming.”
Het tweede element van het Belgische bod is de verlaging van de transmissietarieven die deze week werd goedgekeurd in de Kamer. De regering kan nu beslissen om de energie-intensieve industrie een korting te geven op de tarieven, gefinancierd via een openbaredienstverplichting waarvoor netbeheerder Elia gecompenseerd wordt met algemene begrotingsmiddelen.
Het derde element in het bod is een eerder al aangekondigde Vlaamse investering in Finocas, de joint venture tussen het staalbedrijf en het Vlaams gewest.
“We wilden bewust een aanbod doen voor we in lopende zaken gaan”, zegt De Croo. “Ik wil niet dat de tewerkstelling van zesduizend mensen afhangt van het feit of er een regering is of niet.” De premier kreeg naar eigen zeggen al positieve feedback van het bedrijf. “We tonen dat we perfect competitief kunnen zijn in Europa. De site in Gent kan nu haar sterkte uitspelen, het is de meest productieve vestiging in de EU.”
De letter of intent wordt volgende week naar ArcelorMittal gestuurd. Volgens De Croo zal het bedrijf in de loop van de komende maanden beslissen.