ZELE – Ten laatste op 31 mei 2018 moeten volgens de REACH-wetgeving alle chemische stoffen die in volumes vanaf 1 ton per jaar in de Europese Unie geproduceerd of ingevoerd worden, geregistreerd zijn bij het European Chemicals Agency in Helsinki. Bedrijven die de deadline niet halen, mogen deze stoffen simpelweg niet langer op de markt brengen.
REACH (Registration, Evaluation, Authorisation and Restriction of Chemicals) is een Europese verordening om mens en milieu optimaal te beschermen tegen de mogelijke risico’s die chemische stoffen kunnen opleveren. Daarom is de datum van 31 mei ook een belangrijke mijlpaal voor burgers in België en Europa.
België is voortrekker
Dankzij REACH weten we nu meer dan ooit tevoren over de meest voorkomende chemicaliën in allerlei gebruiksvoorwerpen. De eventuele veiligheids- en gezondheidsrisico’s van bepaalde stoffen zijn uitvoerig geëvalueerd en de onderzoeksresultaten zijn publiek beschikbaar.
In België zijn intussen bijna 3.000 stoffen geregistreerd door 665 ondernemingen. Daarmee is ons land, als thuisbasis van een toonaangevende chemiesector, een van de voortrekkers in Europa.
Oost-Vlaamse kmo legt uit
Bij CTF2000 in Zele zijn er ervan overtuigd dat de REACH-deadline geen eindpunt, maar een begin nieuw begin is. Deze kmo met 45 werknemers is gespecialiseerd in de ontwikkeling en de productie van mengsels met brandvertragers die worden verwerkt in gordijnen, matrassen of zitmeubels, maar ook in auto’s of vliegtuigen. Het bedrijf werkt met 350 verschillende grondstoffen en maakt 450 specifieke formulaties. Bovendien slaagde de R&D-afdeling erin om enkele risicovolle chemische stoffen te vervangen door veilige alternatieven.
Op dinsdag 29 mei tonen ze, in samenwerking met Essenscia, wat het belang is van REACH voor burgers en bedrijven in België en welke impact de maatregel heeft op kmo’s. Een uitgebreid verslag hiervan lees je woensdagmorgen op Made In Oost-Vlaanderen.