Op maandag 5 januari huldigde de Provincie Oost-Vlaanderen tijdens de nieuwjaarsontvangst van de provinciale overheden 7 verdienstelijke Oost-Vlamingen en 1 verdienstelijk Oost-Vlaams bedrijf.
“Het is ondertussen een traditie dat we op de nieuwjaarsontvangst de focus richten op verdienstelijke Oost-Vlamingen en bedrijven voor de manier waarop zij bijdragen tot de uitstraling van onze provincie en mee werk maken van ons goed imago”, aldus eerste gedeputeerde Alexander Vercamer. “We zijn hen daar erkentelijk voor en bedanken hen graag met de huldemedaille van onze Provincie Oost-Vlaanderen.”
Bayro Dit nutsbedrijf uit Lokeren is een Vlaams familiebedrijf met Turkse roots en werd in 2014 winnaar van de Trends Gazellen in de categorie kleine ondernemingen. De Gazellen worden jaarlijks uitgereikt aan snelgroeiende, sterke en competitieve bedrijven in hun domein en voor hun regio. Bayro voert grondwerken uit voor klanten als Eandis, Belgacom, Telenet en Water-link.
Frans Verheeke Frans Verheeke wordt gehuldigd voor zijn indrukwekkende loopbaan. Van 1983 tot 1989 was Frans Verheeke in Gent schepen van de Haven, Economische Expansie, Tewerkstelling en Informatica. Hij was de Algemeen Directeur van VDK, stichtte Incofin en engageerde zich in tal van raden van bestuur van bedrijven, onderwijsinstellingen en sociale en culturele organisaties. Hij was lid van het nationaal bestuur van het ACW, van de raad van bestuur van de Universiteit Gent en de Hogeschool Gent (daar fungeerde hij van bij de start in 1995 tot juni 2013 als voorzitter) en van de raden van bestuur van staalgigant Sidmar, het Muziekcentrum De Bijloke (waarvan hij voorzitter is), het AZ Sint-Vincentius/AZ Sint-Lucas.
Hilaire Liebaut Hilaire Liebaut is historicus van opleiding en was jarenlang politiek actief. Hij draagt de titels ere-burgemeester van Lokeren en ere-provincieraadslid van Oost-Vlaanderen. Hij was vele jaren de provinciale fractieleider van de CD&V. Als heemkundige en voorzitter van de bibliotheken Wasiana speelt hij een belangrijke rol in de ontsluiting van het Wase erfgoed. Door tal van initiatieven en activiteiten houdt hij mee de Wase geschiedenis in leven. Zo was er in juni 2014 de uitreiking van de herdenkingsprijs aan de organisatoren van het project ‘Anton Van Wilderode. Dichter en Verder.’ Hij gaf de microbe voor politiek door aan zijn zoon Filip, de huidige eerste schepen van Lokeren en Provincieraadslid.
Lisse Van Cauwenberghe De Merelbeekse Lisse Van Cauwenberge won in 2014 de Silver A’Design Award in de categorie baby- en kinderproducten met haar wieg Dimdim. (http://www.madeinoostvlaanderen.be/mensen/lisse-van-cauwenberge/) De Dimdim is een wieg die ook als schommelstoel gebruikt kan worden. Zodra de baby te groot is voor de wieg kan deze opgesplitst worden in twee schommelstoelen. Het originele en slimme concept is intussen in productie en werd al tentoongesteld op de Biënnale Interieur in Kortrijk. Lisse bewijst dat Oost-Vlaanderen rijk is aan innovatie en creativiteit.
Joke De Backer Joke De Backer is juf van de eerstegraadsklas in basisschool GILO in Scheldewindeke en kreeg in mei 2014 de mooie titel ‘Leraar van het Jaar’. Klasse zet met de titel startende leraren en hun mentoren centraal. Met haar vernieuwende aanpak, extra projecten en de individuele begeleiding van leerlingen veroverde ze op korte tijd de harten van haar leerlingen. Ook binnen het leerkrachtenteam klonk niks dan lof. Ze geeft inclusie in het onderwijs echt een kans en is hiermee een voorbeeld voor heel Vlaanderen.
Christophe Buyl Geraardsbergenaar Christophe Byl won in China de 15de editie van het vuurwerkfestival. Byl liet in Shangaï de wereldtop achter zich en kroont zich zo tot wereldkampioen van de internationale vuurwerkmakers. Bijzonder is dat Christophe Byl zijn overwinning behaalde in het vuurwerkland bij uitstek. China is immers de bakermat van het vuurwerk en zowat 95 procent van het vuurwerk is uit China afkomstig. Ook 2 jaar geleden was Byl al de beste in Shanghaï. In december 2014 werd Christophe Byl dan ook uitgeroepen tot dé cultuurambassadeur van de stad Geraardsbergen.
Erik Boterdaele Erik Boterdaele is zaakvoerder van de gelijknamige Bloemisterij in Wetteren en mag zich sinds 13 december 2014 ‘Belgisch sierteler van het jaar’ noemen. (http://www.madeinoostvlaanderen.be/nieuws/boterdaele-sterk-ondernemerschap-in-moeilijke-sector/ )De jury loofde vooral zijn doorgedreven inzet op gebied van duurzaamheid en kwaliteit. Hij won dankzij zijn compleet ondernemerschap, de merkenstrategie, innovatie en performantie. Dankzij recente investeringen en samenwerkingen met andere familiebedrijven bewijst dit familiebedrijf zeer toekomstgericht te werken. Erik nam in 2000 het bedrijf over van zijn vader en kweekt zo’n half miljoen planten per jaar. Erik ziet zijn klanten als partners en levert graag een extra inspanning om met hen een dialoog aan te gaan. Op die manier dragen Erik en zijn werknemers bij tot onze Oost-Vlaamse sierteeltprovincie.
Joris Rombaut Joris Rombaut, algemeen directeur van woonzorgcentrum Sint-Elisabeth in Eeklo, mocht de prijs van ‘Zorgmanager van het Jaar’ in ontvangst nemen voor zijn project voor personen met jongdementie. Rombaut won de prijs voor zijn bijzondere inzet voor het project De Zandkorrel, waarvan hij de drijvende kracht is. De Zandkorrel is een leefgroep voor mensen die lijden aan ‘jongdementie’: dementie die zich voordoet voordat de patiënt 65 jaar oud is. Samen met de Congregatie Kindsheid Jesus is hij pionier voor de opvang van jonge personen met dementie. Het project De Zandkorrel kreeg financiële ondersteuning van de Provincie voor investeringen en op vlak van werking.