Alcoholvrije bieren wonnen de afgelopen jaren stevig aan populariteit. “De volumes blijven beperkt, maar er zijn enorm veel merken bijgekomen. De consument, die er vroeger niets van moest weten, gaat overstag. Dat heeft vooral te maken met een evolutie in smaak”, legt Stefaan Soetemans uit. Hij is oprichter en zaakvoerder van brouwerij The Musketeers.
Toch was de bierbeleving nooit helemaal hetzelfde. “Onze alcoholvrije Troubadour Zestra bestaat al een jaar op fles. Maar om een echte cafébeleving te ervaren, is er nood aan bier op vat. Dat is een belangrijk gevoel voor de consument. Alcoholvrij bier op vat leek helaas onmogelijk vanwege de uitdagingen die erbij komen kijken.”
Zodra een vat geopend wordt, is alcoholvrij bier op vat zeer gevoelig aan smaakverandering of overmatige CO2-vorming. Maar dankzij de toevoeging van een natuurlijk extract en geavanceerde bouwtechnieken, heeft de brouwerij uit Sint-Gillis-Waas het obstakel overwonnen. “De houdbaarheid wordt verlengd tot meer dan anderhalve week, wat het voor cafébazen opportuun maakt om onze Troubadour Zestra op vat aan te bieden.”
Belangrijke stap voorwaarts
“Wij zijn bijzonder trots op deze doorbraak”, gaat Soetemans voort. “We zetten een belangrijke stap voorwaarts in de markt van alcoholvrij bier. Dit opent nieuwe mogelijkheden voor zowel de horeca als de distributie, waar de vraag naar alcoholvrije opties blijft groeien. Ik vermoed dat een alcoholvrije kraan de komende jaren standaard gaat worden in elk horecazaak.”
Vanaf vrijdag is de Troubadour Zestra op vat te drinken in een tiental horecazaken in België. Eén van hen is café Mombasa op het Moorkensplein, een notoir voorvechter van alcoholvrije bieren. “Ik ben super fier dat ook wij de primeur krijgen van The Musketeers”, glundert Rein Adons van Mombasa. “Ik dacht dat alcoholvrij bier op vat nog even op zich zou laten wachten. Niets is minder waar. Een zege voor wie geen alcohol hoeft, want de café-ervaring blijft intact. En de smaak? Die is ongelofelijk.”