Na gedurende 2 jaar quasi enkel online netwerkmogelijkheden te hebben gehad waren de aanwezige ondernemers zichtbaar opgelucht elkaar terug te kunnen ontmoeten.
“We zijn blij dat we hier vandaag terug bij elkaar kunnen komen. Elkaar fysiek kunnen ontmoeten blijft enorm belangrijk. Je ziet oude gezichten terug en leert nieuwe mensen kennen. Dat zorgt voor opportuniteiten en samenwerkingen, die noodzakelijk zijn voor de groei in onze regio”, opent Geert Moerman, gedelegeerd bestuurder van Voka Oost-Vlaanderen de avond.
Dubbelgesprek premier De Croo en voorzitter Voka Oost-Vlaanderen Jef Wittouck
Het zijn uitdagende tijden voor bedrijven vandaag, die nog steeds de impact van de Covid-crisis aan den lijve ondervinden. Want ook heel wat andere dossiers liggen vandaag klaar om aangepakt te worden. Eerste Minister Alexander De Croo ging erover in debat met Jef Wittouck, Managing Director van Christeyns en voorzitter van Voka Oost-Vlaanderen.
De krapte op de arbeidsmarkt staat met stip op nummer 1 van de zorgen van de meeste Oost-Vlaamse groeibedrijven. De arbeidsdeal die federaal werd afgesloten vorige week zal hier geen structurele oplossingen voor bieden. In combinatie met een ontspoorde loonkost betekent dit een concreet gevaar voor tewerkstelling en economische groei in de regio. “De lijst met knelpuntberoepen wordt enkel langer. Dit bedreigt tewerkstelling en investeringen, en dus onze welvaart. De uitdaging is activering, en die zien we niet opgelost met deze deal”, stelt Wittouck.
“Die uitdagingen zullen niet snel van tafel zijn,” poneert De Croo, “maar we moeten uit de tegenstellingen kunnen groeien. De flexibilisering van onze arbeidsmarkt zal een verdere troef zijn voor ons land.”
Ook de kernuitstap, dé uitdaging van Vivaldi vandaag, kwam op tafel. Voka vraagt om de twee jongste kerncentrales verlengd open te houden. De context is gewijzigd en de onzekerheid is toegenomen. “De kerncentrales sluiten in 2025 voldoet niet aan de drie zaken die noodzakelijk zijn: leveringszekerheid, betaalbaarheid en duurzaamheid”, zegt Wittouck.
“De situatie met Rusland gaat hoe dan ook economische schokgolven geven,” stelt De Croo, die zich over het openhouden van de 2 kerncentrales niet kan uitspreken, “maar als we tegen 2045 net zero willen zijn dan zal hernieuwbare energie sowieso het belangrijkste zijn. Het is een magneet van investeringen. Maar we hebben ook een flexibele component nodig in onze energiemix. Die beslissing moeten we nu maken in de huidige geopolitieke context.”