Mainheader

PipeTech Academy bestaat 10 jaar

SINT-NIKLAAS/TEMSE – In 2008 was pijpfitten in België een knelpuntberoep. Bedrijven hadden het moeilijk om hun vacatures ingevuld te krijgen. Om aan de vraag van de arbeidsmarkt tegemoet te komen sloegen innovatieve bedrijven uit de contracting en maintenance, de metaal sectorfondsen en VDAB de handen in elkaar, PipeTech Academy werd opgericht. Vandaag, 10 jaar na de oprichting, is PipeTech Academy uniek in vlaanderen en het expertisecentrum voor pijpfitters, flensmonteurs en monteurs industriële installaties.

In 2008 waren geschoolde pijpfitters quasi onvindbaar. Bilfinger ROB, Spie Belgium, Engie Fabricom, TMS Industrial Services, VZW Montage en VDAB sloegen daarom de handen in elkaar en richtten PipeTech Academy op. In 2016 treedden ook de sectorfondsen voor metaal FTMA Antwerpen, Tofam Oost-Vlaanderen en INOM Vlaanderen toe tot PipeTech Academy. Hedendaags heeft de school een capaciteit tot 40 cursisten per dag. Een absolute noodzaak als je weet dat er in Vlaanderen op jaarbasis ongeveer 160 vaste vacatures worden aangemeld bij VDAB.

Jong geleerd is oud gedaan

Om de instroom in de sector nog te verhogen werd in 2011 PipeTech Alliance opgericht. Met dit initiatief wil men -18 jarigen tijdens de schooluren kennis laten maken met het beroep van pijpfitter en opleiden dankzij een speciaal ontwikkeld lespakket in de 3de graad BSO, richting lassen-monteren. Van de leerlingen die uiteindelijk kiezen voor het pijpfitten kan zo’n 90% direct aan het werk. Wil men doorgroeien naar een high-level pijpfitter is slechts een vervolmaking van 3 maanden bij PipeTech Academy nodig.

Beroep nog kenbaarder maken

“Als we de afgelopen 10 jaar evalueren merken we op dat van de 525 cursisten, 90% uitstroomt naar werk in de sector en meer dan 1300 werknemers behaalden hun certificaat flensmonteur IS-010 of volgden een opleiding op maat bij PipeTech Academy. We blijven evenwel aan de kar trekken om het beroep nog meer kenbaar te maken aan het grotere publiek en werkzoekenden de kans te geven om dit uitdagende beroep aan te leren”, zegt voorzitter Giovanni Pauwels.

Nieuwe locatie

“Als alles volgens plan verloopt verlaten we de huidige site in Sint-Niklaas in 2021 voor een nieuwbouw in Temse. Op die locatie gaan we nog nauwer kunnen samenwerken met COMOKRA (het COmpetentiecentrum voor MOntage en KRAanbediening). Op die manier gaan de cursisten mobiele kraan en pijpfitten nog beter en realistischer kunnen samenwerken tijdens hun opleiding. Hetgeen ook in realiteit binnen de bedrijven gebeurt. Zo kunnen we nog meer inzetten op veilig en correct werken”, besluit Pauwels.