Het succesverhaal van Pieter Temmerman begon zo’n twee jaar geleden in zijn garage in de Scheldesteenstraat, in de Oudenaardse deelgemeente Nederename. “Ik was sowieso al een dartsliefhebber en was op zoek naar pijlen, die het beste bij mij zouden passen”, blikt hij terug. “Na enkele weken googelen en zoeken, wist ik het nog niet. Ik ben dan maar zelf met een klein winkeltje in mijn garage begonnen. Dat was meteen een succes, zodanig dat ik al vrij snel bij onze woning een veredeld tuinhuis plaatste om er mijn dartsshop in te richten. Maar in geen tijd was ook dat te klein. Ik kreeg klanten vanuit alle hoeken van het land. Het vrijstaande pand langs de Nederenamestraat, waarin destijds nog de Feestwinkel huisde, was een enorme opportuniteit en een ideale locatie. Een drukke baan met dus veel passage en ruimte zat.”
“Onvoorstelbaar populair”
Pieter opent op zaterdag 26 augustus zijn nieuwe dartswinkel. “Naast het winkelgedeelte, is er ook een speelhal met acht borden en een bord voor G-dartsers, bedoeld voor mensen die vanuit een rolstoel werpen. Voorts ook een bar met tafels en stoelen en een leuke kinderhoek. Het geheel is goed voor bijna vierhonderd vierkante meter dartsplezier. De shop met speelhal is niet alleen de eerste in Oudenaarde en wijde omgeving, maar ook een van de grootste in België.”
“Darts is momenteel onvoorstelbaar populair, ook in onze regio. In zowat elke café hangt een dartsbord en veel uitbaters hebben intussen een eigen dartsclub opgestart. Met Dartshop Oudenaarde en Poerkwapa Dartshop Oudenaarde heb ik ook zelf twee clubs opgericht. De enorme populariteit heeft vooral te maken met het uitzenden op televisie van de tornooien en de Belgische toppers zoals Dimitri van den Bergh en Kim Huybrechts. In coronatijd hebben ook veel mensen met de dartssport kennisgemaakt.”
“Extra service in fysieke winkel”
Zoek niet naar de webshop, want die heeft Pieter niet. “En dat is een bewuste keuze”, benadrukt hij. “Ik vind dat een fysieke winkel een veel grotere meerwaarde heeft, vooral om extra service te kunnen bieden. De eerste vraag van de klant is veelal: ‘Ik zoek een pijl, maar welke?’. Ik heb een assortiment van 250 verschillende soorten sets van telkens drie pijlen, in prijs variërend van 20 tot 250 euro. Pijlen verschillen in gewicht, grip, balans en kleur. Ik geef raad, help de klant ook bij het werpen en schaaf zo de techniek bij.”
“Het is de bedoeling om elke zaterdag een toernooi te organiseren. Liefhebbers kunnen daarvoor inschrijven via de website www.dartshopoudenaarde.be. Wie zelf een toernooi wil organiseren, kan standen huren. Ik ga die ook zelf plaatsen. Wat darts ook populair maakt, is de laagdrempeligheid. Je kan gemakkelijk thuis beginnen, want je hebt niet veel ruimte nodig. Voor driehonderd tot vierhonderd euro heb je pijlen, een bord, verlichting en bescherming voor de muur en de vloer.”