Op het leadership event dat Sim Belgium (Service Innovation Management) op 8 oktober samen met Made In in het kasteel van Brasschaat organiseerde, hield Peter Vanden Houte, de hoofdeconomoom van ING, de macro-economische toestand tegen het licht . En hoe spijtig dat ook te noemen is, die is niet bepaald rooskleurig.
“Mijn uiteenzetting is niet echt bemoedigend voor groei-ondernemingen” liet Vanden Houte optekenen. “Dat komt natuurlijk omdat de economische groei ondanks de maatregelen die de ECB genomen heeft, vrij laag blijft.” Groeiondernemingen moeten het volgens de econoom dan ook vooral op eigen kracht doen,want ze kunnen niet profiteren van een gunstig conjunctuurklimaat. Gelukkig kunnen ze zich daarbij laten bijstaan door een hele batterij coaches en specialisten in diverse domeinen, waaronder ook SIM Belgium.
“De belangrijkste redenen voor de aanhoudend zwakke groei zijn de bestaande overcapaciteit in een groot aantal sectoren, de vergrijzing die voor een tragere groei van de beroepsbevolking zorgt, de beperkte productiviteitsgroei en de nog steeds hoge schuldgraad van overheid en de privé-sector in Europa”, stelt Peter Vanden Houte.
Structurele hervormingen kunnen dit wel wat verbeteren, maar zelfs dan blijft het moeilijk voor Europa om aan een Japans scenario te ontsnappen. Gelukkig zijn de Verenigde Staten een lichtpunt, waar de conjunctuur aantrekt, maar de groeilanden lijken door een minder dynamisch China voorlopig ook een tragere expansie te kennen. Indien Duitsland als motor van de Europese economie en als groot uitvoerland wat mee kan profiteren van de aantrekkende economie in de Verenigde Staten, dan zou ook ons land misschien een kans hebben om zijn wagonnetje aan de Duitse locomotief te haken en dat is natuurlijk waar de nieuwe regering op hoopt. “Ook de neerwaartse druk op de wisselkoers van de euro kan in de kaart spelen van onze exportbedrijven”, geeft Peter Vanden Houte nog aan. “Maar dat is zeker geen reden voor euforie, want de rente zal nog jaren laag moeten blijven om de slabakkende economie enigszins te ondersteunen terwijl de lage inflatie – in ons land is er momenteel zelfs sprake van deflatie – ook niet van aard is om de economie snel weer te doen groeien.”