Foto: Jules August Foto: Jules August

Out Of Office met Sam D’Huyvetter: “Het liefst van al bestel ik de hele kaart als ik op restaurant ga”

Sam D'Huyvetter heeft niet minder dan vier restaurants op zijn naam staan, met een zeer recente opening van pop-up The Dudes. Toch maakte de Gentse chef even de tijd om de redactie te spreken voor de Out Of Office reeks. Voor hem is het eigenlijk heel simpel. “Vakantie betekent voor mij ’s ochtends gaan ontbijten, ’s middags gaan lunchen, in de namiddag nog een hapje tussendoor gaan eten en ’s avonds uitgebreid dineren.”

Je hebt net de opening van The Dudes achter de rug. Ga je nog wel op reis kunnen gaan deze zomer?

Onze vakantie staat al lang gepland, en die valt tijdens de periode van de Gentse Feesten. Vanaf 15 juli gaan we er een week tussenuit in het Baskenland. We gaan daar eigenlijk vooral naartoe voor research om met Bar Bask up-to-date te blijven van hoe dat het daar loopt.

Dus dan is die reis eigenlijk niet 100% vakantie voor jou?

Goh, min of meer eigenlijk wel, ook al gaan we daar producenten en leveranciers ontmoeten. Vakantie betekent voor mij vooral ’s ochtends gaan ontbijten, ’s middags gaan lunchen, in de namiddag nog een hapje tussendoor gaan eten en ’s avonds uitgebreid dineren. Wat daar tussen valt, maakt mij eigenlijk minder uit.

Dat is natuurlijk helemaal niet zo’n gek idee als chef zijnde. Wat zijn je lievelingsplekken in Gent om tot rust te komen?

Waar ik heel graag kom, je gaat het niet geloven, zijn de restaurantjes in Gent. Ik ga vaak met een grote groep vrienden, en voor ons betekent dit echt veel eten, drinken en gezelligheid. Het is heerlijk om tijdens zo’n momenten eens tijd te hebben om deftig bij te praten. Als ik een favoriet moet noemen, zeg ik toch A Food Affair. Echt een aanrader!

Lees ook: Out Of Office met Aster Breekweg: “Sicilië heeft echt mijn hart veroverd”

Wat bestel je op restaurant?

Mijn vrienden moeten hier steeds om lachen. Maar als ik op restaurant ga, weten ze dat de hele kaart moet sneuvelen. Mijn FOMO komt eigenlijk vooral tot uiting bij het kiezen van de menukaart, want ik wil niets missen. Daarom ga ik heel het rijtje af. Een favoriet gerecht is moeilijk, want dat hangt af van het restaurant. Eigenlijk wil ik zoveel mogelijk verschillende smaken proberen, één gerecht vind ik nogal saai. Ik vind het net leuk om te proeven en dan door te schuiven naar het volgende.

Ga je nog naar festivals deze zomer?

Ik ging naar Rock Werchter, maar ik moest mijn ticket verkopen omwille van de opening van The Dudes. Daar heb ik echt serieus om zitten bokken, zo erg zelfs dat ik bijna op de zetel mocht slapen. Werchter is voor mij een ontmoetingsplek, want verschillende vriendengroepen zijn daar elk jaar aanwezig. Dat is echt een plek om terug te connecteren met hen.

Waarschijnlijk gaan we een weekend Tomorrowland doen. Het zou ook leuk zijn om een dagje Pukkelpop mee te pakken, vooral omdat Mathieu Terryn daar nu staat. Sinds het burgerfestival Drip Fest dat wij samen hebben gedaan, komen we goed overeen. Uit vriendschap zou ik het cool vinden om hem daar live te zien.

“Rock Werchter is voor mij een ontmoetingsplek voor verschillende vriendengroepen”

Sam D’Huyvetter

Als je moet kiezen tussen kamperen, een strandvakantie of een citytrip? Wat kies je dan?

Een citytrip ligt het meest in lijn met mijn levensstijl, want je kan veel ontdekken op korte tijd. Dat is ook ideaal om tussendoor te doen voor een paar dagen. Op een strand moet je mij echt niet leggen. Ik hou dat een uur of zelfs maar een halfuur vol, en daarna heb ik het al gehad.

Wat is je favoriete stad?

Valencia is het meest blijven hangen. Toen ik 35 werd, hebben mijn vrienden een verrassingstrip georganiseerd naar daar. De cultuur, het eten, de omgeving,… Valencia heeft het allemaal. Het is ook een heel propere stad en het is daar heel overzichtelijk. Daarbovenop gingen we in januari toen het daar al meer dan 20 graden was, dat is toch altijd zo’n extraatje.

Sam tijdens de opening van zijn pop-up The Dudes. Foto: JID
Sam tijdens de opening van zijn pop-up The Dudes. Foto: JID