“Gent heeft de reputatie van een progressieve stad te zijn, met een sociaal denkende bevolking die openstaat voor groene initiatieven, en waar creativiteit en innovatie volop worden gestimuleerd. Een ideale voedingsbodem voor circulaire economie, zou je denken, maar helaas wordt er op dat vlak nog veel te weinig ondernomen om de nodige impact te genereren”, zegt Johan Bonner, een van de initiatiefnemers van circômplex.
“Daarom nodigen we iedereen in en rondom Gent met ideeën, plannen of voorstellen inzake circulaire economie uit om ze in onze incubator te komen uitwerken. Er is al veel over circulaire economie gepraat, maar nu wordt het stilaan tijd om ook eens wat te gaan doen. De transitie naar een circulaire economie is namelijk cruciaal voor het behalen van de klimaatdoelstellingen en biedt enorme opportuniteiten voor ondernemers en bedrijven.”
Samen met Adriaan Debruyne en Jean Paul Gueneau de Mussy richtte Johan Bonner vorig jaar de firma Material Mastery op, dat de trekker is van dit project, samen met organisaties als GLIMPS.bio, Studio AMA, Weerwerk, DBSE, Labeur, Apollo18, COSH!, Mirto, Peerby, Freefloat en Op Wielekes.
Plannen uitwerken
Grondstoffen worden steeds schaarser, de afvalberg blijft gigantisch groeien en steeds meer mensen zoeken alternatieven voor het traditionele bedrijfsleven om in hun inkomsten te voorzien. Circulaire economie kan een antwoord bieden op die uitdagingen, maar helaas ontbreekt het aan impactvolle initiatieven op dat vlak – ook in Gent. Daar wil circômplex verandering in brengen.
“Bedrijven of organisaties die plannen hebben voor initiatieven waarin duurzaamheid, de korte keten of een inclusieve economie centraal staan, zijn welkom om die hier uit te werken”, legt Bonner uit. “We kunnen die ondersteunen met opleiding, onderzoek en begeleiding, zodat al die plannen omgezet worden in concrete realisaties.”
“Daarnaast zetten we ook volop in op bewustwording, zowel van de burger, het bedrijfsleven als de overheid. Het wordt hoog tijd dat iedereen inziet dat circulair denken, leven en werken noodzakelijk geworden is. Daar hebben we natuurlijk partners en middelen voor nodig, dus we nodigen gelijkgestemden graag uit om zich achter dit initiatief te scharen.”
Honderd jaar oud
Het Manchestergebouw, waar circômplex in gehuisvest is, is circa honderd jaar oud en maakt deel uit van de oude Vynckier-site in Gent, waarvan een deel recent verworven werd door de Anglo Belgian Corporation. Dit Gents voorbeeldbedrijf zet volop in op een duurzame toekomst en wil de nieuw verworven ruimte omtoveren tot een motor van cleantech.