De afgelopen twee jaar sloten niet minder dan vijf juweliers de deuren in Gent. De Breuck & Willemot, Heursel, Foulon, De Winne en Lefebvre hielden het allemaal voor bekeken. Heursel bestond 275 jaar, maar juwelier Eric De Waele was uitgekeken op de administratie, het constant aanwezig zijn in de winkel, het circulatieplan, het werken met grote merken en de risico’s: De Waele werd twee keer overvallen in vijf jaar tijd.
Hij ging verder als juwelier-aan-huis. Enkele maanden na de sluiting werd de winkel omgevormd naar een koffiebar, wat Jan Vanhoutteghem zijn punt alleen maar bevestigt: “Er zijn al heel veel aanvragen binnengekomen van koffiebars en chocoladewinkels om ons pand in Gent, dat intussen leeg is, over te nemen.”
Gent toeristenstad
Jan Vanhoutteghem nam in 1989 de juwelenwinkel over van zijn ouders, Gaby en Roger, in het centrum van De Pinte. Later veranderde hij de naam van ‘Vanhoutteghem’ naar ‘Edelgedacht’. Eind 2006 opende hij een tweede vestiging in Gent, in de Henegouwenstraat. In oktober 2015 verhuisde de winkel naar een in het oog springend pand in de Koestraat.
“In de Henegouwenstraat hadden we het goed en in de Koestraat nog beter”, vertelt de juwelier. “Maar het circulatieplan en de pandemie hebben voor een omslag gezorgd. Gent is een toeristenstad geworden, het is geen winkelstad meer. Ik werk met kwaliteit, met design, met uitzonderlijke collecties, maar daar is geen plaats meer voor in het centrum van Gent. Enkel meeneemartikelen werken nog.”
De Pinte boven
De winkel in De Pinte blijft bestaan. “Die draait, met ons eigen atelier, twintig keer beter dan de winkel in Gent draaide op het einde”, zegt Vanhoutteghem. “Ondanks dat de winkel in Gent dezelfde goederen en service aanbood en een topligging had. Er is veel passage, maar niet het soort passage dat ik zoek. In De Pinte komen ze van ver buiten de gemeente voor onze juwelen, en ik hoor de klanten heel vaak zeggen dat ze niet meer naar Gent willen sinds het circulatieplan.”