Jonas Dhaenens onas Dhaenens, president en stichter van Team.blue. Foto: Brecht Van Maele

Op zijn 16de richtte hij een bedrijfje op, enkele jaren later zette Gentse drop-out studies stop: vandaag is Team.blue 5 miljard waard

De Oost-Vlaming Jonas Dhaenens startte op zijn 16de een eigen technologiedienstenbedrijfje. Nu wordt dat gewaardeerd op 5,2 miljard dollar doordat een Canadees pensioenfonds erin stapt. “We willen dat nog verdubbelen”, zegt Dhaenens.

Dat het Canadese pen­sioenfonds Canadian Pension Plan Investment Board (CPP) instapt in het webhosting­bedrijf van Jonas Dhaenens, is een mijlpaal. CPP is een megafonds met bijna 700 miljard dollar aan beleggingen. Nu koopt het een deel van de aandelen over van de bestaande aandeelhouder, HG Capital. De Canadezen waarderen Team.blue, zoals Dhaenens’ bedrijf sinds 2019 heet, op 4,8 miljard euro of 5,2 miljard dollar.

Daardoor heeft het mogelijk de hoogste waarde van alle Belgische technologiedienstenbedrijven. Het staat minstens op dezelfde hoogte als het techbedrijf Collibra van Felix Van de Maele, waarin het beursgenoteerde fonds Sofina participeert. Toch is er een verschil. Collibra verbrandt nog geld en is bijgevolg verlieslatend. Het bedrijfsverlies kwam er in 2022 uit op 140 miljoen euro. Omdat geld duurder is geworden, zijn veel investeerders niet langer bereid de extreem hoge waarderingen te betalen die in 2020 en 2021 nog aan de orde waren, toen geld gratis was en Collibra een recordwaarde haalde.

Dhaenens’ Team.blue spuwt daarentegen cash. Op de diensten die het aanbiedt, haalt het een brutomarge (ebitda over omzet) van meer dan 40 procent. Dhaenens werkt bovendien in een stabiele sector die geen grote ups en downs kent. Het maakt Team.blue uitermate geschikt om veel schulden te dragen. Het kan dus concurrenten kopen, de klantenbasis verbreden én nog meer diensten aanbieden aan de bestaande en nieuwe klanten. Om snel te kunnen groeien, ging ­Dhaenens in zee met financiële fondsen. Vooral sinds de instap van HG Capital ging het hard, omdat die al actief was in dezelfde sector.

22 landen, 3 miljoen klanten

Sinds de overname eerder dit jaar van een Scandinavische speler die ook in Centraal-Europa werkt, is Team.blue actief in 22 landen in Europa. De groep telt meer dan 3 miljoen klanten. De verwachting is dat het dienstenbedrijf dit jaar een omzet haalt van 750 miljoen euro en een brutobedrijfswinst van om en nabij 300 miljoen.

Het is een naar Vlaamse normen zelden gezien succesvol startersverhaal. Dat begon in 1999, toen Dhaenens op 16-jarige leeftijd de basis legde voor zijn bedrijf. Hij hielp zijn vader, een verzekeringsmakelaar, om diens website online te zetten. Internet was toen nog een vrij jong fenomeen. Een domeinnaam aanvragen was nog een kwestie van formulieren invullen en faxen.

Om een host te vinden, een bedrijf dat servercapaciteit verhuurt waarop de website draait, moest je al snel de grens over. Dhaenens huurde destijds meer servercapaciteit in dan nodig was en verhuurde die door. Zijn bedrijfje, toen nog Combell, was geboren. De milleniumwissel, met de hoogdagen van het internet en de liberalisering van de domeinnamen, bood stevige groeikansen. Het ging zo snel dat de ondernemer in zijn eerste jaar handelswetenschappen een drop-out werd: hij zette zijn studie stop en legde zich volledig toe op zijn bedrijf.

Mijlpalen Team.blue

  • Opgericht in 1999 door de Gentenaar Jonas Dhaenens onder de naam Combell.
  • 2002: Eerste overname en begin van overnamereeks van tal van kleine lokale spelers.
  • 2014: instap financieel fonds Waterland
  • 2017: overname Deens DanDomain en aansluitend Zitcom group forceert de internationalisatie.
  • 2018: Kaap van 100 miljoen euro omzet. Dhaenens verklaart een Europees miljardenbedrijf te willen uitbouwen. Waterland wordt afgelost door HG Capital.
  • 2019: Combell gaat samenmet het Nederlandse TransIP van Ali Niknam (Bunq) en wort Team.blue.  Italiaanse groep Register wordt ingelijfd.
  • 2020: overname van Turkse marktleider en aansluitend Bulgaarse marktleider. Overnames in Tsjechië en Griekenland volgen.
  • 2022: nieuwe overnames. Claudio Corbetta wordt ceo van Team.blue.
  • 2024: Overname van Loopia in Scandinavië. Omzet van 750 miljoen euro nabij. CPP stapt in op basis van een bedrijfswaarde van 4,8 miljard euro.

Spijt heeft hij daar nog niet van gehad, integendeel. Ondanks de waardering van zijn bedrijf op 4,8 miljard is dat voor hem nog geen eindpunt. “We blijven 20 procent per jaar groeien via een combinatie van interne groei en overnames. Dat betekent dat we binnen 4 tot 5 jaar opnieuw verdubbeld zullen zijn, zowel in omzet, winst als waarde”, zegt hij.

Blijven groeien

Dhaenens zegt dat hij bij de instap van CPP zelf maar een klein pakketje van zijn aandelen heeft verzilverd. Meer dan dat hij nog steeds een “significante aandeelhouder” is, wil hij er niet over kwijt. “Het is de eerste keer dat ik wat geld opzij zet om een beetje te diversifiëren. De vorige keren stopte ik het geld in nieuwe kapitaalrondes, maar sinds 2017 zijn er geen kapitaalverhogingen meer nodig. We genereren zelf genoeg cash.”

Van Dhaenens wordt gezegd dat hij zijn succes mee te danken heeft aan zijn talent om te onderhandelen en de ambitie de lat altijd hoger te leggen. Hij ziet nog veel groeikansen door zijn klanten bijkomende diensten aan te bieden. De kernactiviteit van de groep blijft e-mailadressen aanmaken, domeinnamen registreren en websites op servers laten draaien, maar het bedrijf verdient extra geld met diensten met toegevoegde waarde.

Dat gaat dan om bedrijven helpen de GDPR-privacyregels te respecteren, applicaties implementeren om afspraken te boeken, de mogelijkheid creëren om facturen op verplaatsing te maken en daarbij te connecteren met de boekhouding, of betaaldiensten voorzien. “We willen vanaf het begin, de webdienst, tot het einde, een betaaldienst, relevant zijn”, zegt de 41-jarige ondernemer.

Vele kleintjes

Diensten toevoegen was een belangrijke factor in het verhogen van de omzet per klant. Die evolueerde van 140 euro per jaar vijf jaar geleden naar gemiddeld 200 tot 250 euro per jaar. Voor Team.blue maken vele kleintjes dus één grote. Omdat de bedrijfsactiviteit ook nog eens stabiel is, kon het maximaal schuldfinanciering inzetten om via overnames te groeien. Al sinds jaar en dag geeft het bedrijf zelf hoogrentende obligaties uit waarop institutionele investeerders die rendement zoeken intekenen.

Het Canadese pensioenfonds dat nu mee als aandeelhouder aan boord komt, was al zo’n financier. “Ze hebben de afgelopen jaren gezien dat we onze doelstellingen haalden”, zegt Dhaenens. CPP werd samen met enkele andere partijen uitgenodigd om te bieden op een minderheidsbelang en haalde het. Verkoper HG Capital blijft via een tweede fonds nog de grootste aandeelhouder van Team.blue.

De rol van Dhaenens bij Team.blue is sinds 2022 gewijzigd. Zijn titel is nu ‘founder president’. Hij is verantwoordelijk voor het najagen van externe groeikansen en moet de overnamemachine blijven voeden. Hoe zwaar hij ondertussen financieel weegt als ondernemer, is een vraag die hij niet wil beantwoorden. “Ik hou er niet van in rankings opgenomen te worden.”