Quinten Luyten (13 jaar) van Onze-Lieve-Vrouw Presentatie uit Sint-Niklaas mag zich gedurende één jaar het grootste technologietalent in Vlaanderen noemen. Hij won op zaterdag 12 maart de finale van de zesde editie van de Vlaamse Technologie Olympiade. Quinten was de beste in deze technologietoets met vier engineeringopdrachten en won de hoofdprijs ter waarde van ongeveer 100 euro. Aan de Olympiade namen in twee rondes liefst 18.664 jongeren deel.
Na Quinten (links op de foto) eindigde Robbe Nuyttens (rechts) van Instituut Spes Nostra uit Kortrijk op de tweede plaats. Het podium werd vervolledigd door Oscar Bervoets (midden) van het Go! Lyceum uit Antwerpen.
De organisatie van de Vlaamse Technologie Olympiade is een samenwerkingsverband tussen technologiefederatie Agoria, Bekaert, Electrabel GDF Suez, HRRail, USG engineering en de KU Leuven, UGent, UHasselt, UAntwerpen, associatie Gent, AP, KDG, UCLL, Odisee, PXL, Thomas MORE en VIVES en de Vlaamse overheid. De Vlaamse Technologie Olympiade wil jongeren hun technologisch talent laten ontdekken en de belangstelling voor technologie bij jongeren uit het secundair onderwijs aanwakkeren.
Jongeren hebben wel degelijk belangstelling hebben voor wetenschap en technologie. Dat bewijst ook het grote aantal inschrijvingen voor de Vlaamse Technologie Olympiade. Aan de voorronde, waarbij een vragenlijst over allerlei technische en wetenschappelijke vakken moest worden ingevuld, namen bijna 20.000 jongeren van de eerste graad uit 206 verschillende scholen deel. 38 jongens en 10 meisjes haalden de finale. De scholen uit de provincies Oost-Vlaanderen mochten de meeste finalisten afvaardigen. Alle deelnemers aan de finale en voorrondes kregen een leuke prijs uit een totale prijzenpot ter waarde van 20.000 euro.
“Met de olympiade willen we jongeren uit de eerste graad van het secundair onderwijs ertoe aanzetten hun technisch talent zo goed mogelijk te ontplooien. En dergelijke acties zijn absoluut nodig”, vindt Wilson De Pril, directeur-generaal van Agoria Vlaanderen: “Want wie Vlaanderen als innovatieve regio op de wereldkaart wil plaatsen, heeft nood aan technologen, ingenieurs en ICT’ers of digital experts. Momenteel maken onze bedrijven zich volop klaar voor de zogenaamde vierde industriële evolutie en werken we aan de fabrieken van de toekomst. Jongeren met een technologische bagage hebben een veelbelovende toekomst. Technologiebedrijven in Vlaanderen hebben de creatieve ideeën van jongens én meisjes nodig om oplossingen te bieden voor maatschappelijke uitdagingen op het vlak van gezondheid en veroudering, leefmilieu, energie en tal van andere domeinen.”