003MMFC0039

Oost-Vlaanderen verliest twee sterrenrestaurants

Maandagnamiddag werd de nieuwe Michelingids voor België en Luxemburg voorgesteld op de Horeca Expo in Gent. Peter Goossens behoudt met zijn Hof van Cleve in Kruishoutem drie sterren. Hij blijft over als enige driesterrenchef van het land aangezien Hertog Jan in Zedelgem, dat ook drie sterren telde, in december definitief de deuren sluit. Minder leuk nieuws is er voor De Verborgen Tuin dat recent verhuisde van Geraardsbergen naar Waasmunster en Herbert Robbrecht in Vrasene. Beide restaurants verloren hun ster. Er zijn tevens geen nieuwkomers in onze provincie.

Onze regio telt nu in totaal 12 sterrenrestaurants. In Gent behielden Jan van den Bon en Horseele opnieuw 1 ster en Vrijmoed 2 sterren. Ook Aalst heeft met ’t Overhamme en Kelderman twee sterrenrestaurants met elk 1 ster. Daarnaast deelde Michelin opnieuw een ster uit aan Benoit en Bernard De Witte in Huise, Hof Ter Eyken in Ninove, ’t Korennaer in Nieuwskerken-Waas, Hofke van Bazel in Kruibeke en ’t Truffeltje in Dendermonde. Ook d’Oude Pastorie in Lochristi kreeg voor het vijfde jaar op rij een ster toebedeeld. Hof van Cleve in Kruishoutem ten slotte behoudt als enige Belgische restaurant de topscore van 3 sterren.

Zij verliezen hun ster

Minder tevreden is chef Herbert Robbrecht die na 13 jaar de Michelin-ster voor zijn gelijknamig restaurant in Vrasene verliest. Ook chef Steven Van Snick van restaurant De Verborgen Tuin in Waasmunster kan Michelin niet langer bekoren. Nochtans verhuisde hij vorig jaar zijn zaak van Geraardsbergen naar het voormalige La Cucina in Waasmunster om beter bereikbaar te zijn voor het cliënteel en de lat nog wat hoger te leggen.

© Michaël Dehaspe

“We hadden er rekening mee gehouden dat we onze ster konden verliezen door de verhuis van Geraardsbergen naar Waasmunster”, reageert de chef. “We hebben keihard gewerkt om de ster te behouden, uiteraard ben je dan ontgoocheld als die alsnog wordt afgenomen. Misschien had de verhuis toch een negatieve impact op het oordeel van de jury. Nochtans is onze keuken niet veranderd. We bieden nog altijd dezelfde kwalitatieve en seizoensgebonden gerechten aan onze gasten.” Van Snick hoopt volgend jaar weer een ster binnen te halen. “Al zal dat niet makkelijk worden”, beseft hij.

In totaal bundelt Michelin 139 sterrenrestaurants in België en Luxemburg, en 171 Bib Gourmandrestaurants waar je voor minder dan 37 euro kan eten. De gids voor 2019 is vanaf 22 november te koop in de boekhandel.