SONY DSC SONY DSC

Oost-Vlaanderen is 4 streekproducten rijker

De derde en laatste erkenningsronde van 2017 voor Vlaamse traditionele streekproducten zit er op. Het leverde een Vlaams streeklabel voor vier producten uit Oost-Vlaanderen op. Het gaat om advocaat, oude graanjenever, mosterd en speculaas. Daarmee heeft Oost-Vlaanderen in totaal reeds 68 streekproducten op de teller staan.

Mosterdfamilie Tierenteyn maakt al sinds 1790 mosterd. Vandaag waken de dochter en kleindochter van Jean Caesens, die in 1958 de zaak overnam van tweede generatie mosterdmakers Augustus Tierenteyn en Adelaïde Verlent, over het traditionele recept van de donkere en vloeibare mosterd van Tierenteyn-Verlent. De mosterd wordt bovendien gemaakt en verkocht op de Groentenmarkt in Gent. In het originele winkeldecor uit de late jaren 1860 worden de mosterdpotjes vers afgevuld.

De speculaas die op een erkenning kan rekenen is die van La Confiance uit Dendermonde. Leo Borms stootte 4 jaar geleden op de recepten en aantekeningen van zijn overgrootvader Jozef Borms die samen met bakker-vennoot August Vincke in de jaren 1920 het bedrijfje oprichtte. Het traditionele recept van de speculaas werd opnieuw opgenomen en aangepast aan hedendaagse, biologische ingrediënten. Er wordt gewerkt met roomboter en de typische speculaaskruiden. De gebruikte tarwebloem komt rechtstreeks van de boer en molenaar.

Filliers Distillery

Met twee toegewezen Vlaamse streeklabels kan ook Filliers Distillery uit Deinze meer dan tevreden zijn. In 1970 baseerde het bedrijf haar recept van advocaat op het originele recept van grootmoeder Filliers. Mettertijd werd het wel aangepast om langere en veilige bewaartijden te garanderen, maar de traditionele structuur en smaak bleven wel bewaard. De advocaat heeft een zachte, maar geen lopende structuur en een strelende smaak. Bij de afdronk komt een pittige toets graanalcohol tevoorschijn.

Ook de oude graanjenever werd bekroond, een product dat Filliers reeds 150 jaar in Deinze produceert. Dat gebeurde eerst nog op de hoeve, maar al snel in een eigen stokerij. Het bedrijf bleef ook een warme stoker door zelf moutwijn te stoken. Dan gaat het om één van de belangrijkste smaakmakers van graanjenever. Het distilleren gebeurt nog steeds in traditionele koperen alambieks. De moutwijn mag vervolgens jaren rijpen op Amerikaanse eikenhouten vaten van 200 liter. Om Oost-Vlaamse oude graanjenever te maken, wordt moutwijn met graanalcohol, jeneverbesdistillaat en bronwater gemengd.

Over het algemeen is Oost-Vlaanderen de rijkste provincie wat het aantal streekproducten betreft. Met een totaal van 68 staat ze resoluut aan kop, gevolgd door Antwerpen met 47 erkenningen, Vlaams-Brabant met 43, West-Vlaanderen met 37 en Limburg met 26.