Op 9 november werd de culinaire pers bijeengeroepen naar aanleiding van de publicatie van de nieuwe “bijbel” van Gault&Millau.
Oost-Vlaanderen liep daarbij weer nadrukkelijk in de kijker. Liefst 31 rstuarants uit Gent en de rangemeenten kregen een score van 13 of meer. Bovendien kreeg Hof Van Cleve van Peter Goossens uit Kruishoutem opnieuw de topscore van 19,5 op 20 die wijst op absolute perfectie.
Voorts werd Thomas Schmidt van Brasserie Boulevard in Sint-Martens-Latem, die de knepen van het vak leerde in Hof van Cleve, verkozen tot “gastheer van het jaar”.
En de Gentse Braziliaan Marcelo Ballardin die samen met Dominik D’Hooge in Gent het relatief nieuwe eethuis Oak uitbaat. Marcelo verliet Brazilië toen hij zeventien jaar oud was. Hij woonde zeven jaar in Amerika, werkte in de human resources en kwam naar Gent om biologie te studeren.
Maar al snel verschoof zijn interesse naar koken. Hij volgde diverse opleidingen en mocht onder meer aan het fornuis staan in de Hertog Jan van Gert De Mangeleer en Pure C van Sergio Herman. Die ervaring vertaalt zich nu in een bekroning als jonge Vlaamse topchef, maar de winnaar blijft wel met de voeten op de grond, ook als hij de aanzwellende geruchten over een mogelijke Michelinster hoort.