Oost-Vlaamse voedingsbedrijven werken mee aan smaakklas

kruidenclausTerwijl er veel te doen is over de vraag of het al dan niet veilig is voor scholen om hun kinderen op stadsklas te sturen naar Brussel, zijn vijftig kinderen uit basisschool Kompas in Wetteren vandaag op driedaagse smaakklas vertrokken. Tijdens de smaakklas – een initiatief van de Economische Raad voor Oost-Vlaanderen (EROV) – maken ze kennis met gezonde, smaakvolle en streekgebonden voeding. Een van de doelstellingen van smaakklassen bestaat erin om het smaakpallet van leerlingen te verbreden en hen bewust maken van het feit dat smaak een combinatie is van de vijf zintuigen. Aan de hand van een smaakspel leren ze de vele geheimen die over smaak bestaan. Kruidenkwekerij Claus uit Kruishoutem en vleeswarenproducent Breydel uit Gavere laten de kinderen kennis maken met authentieke streekproducten en leggen zo al vroeg contact met de foodies van morgen. De smaakklas start in het Provinciaal Proefcentrum voor de Groenteteelt in Kruishoutem. In het smaaklabo nemen de leerlingen deel aan een smaaktest onder leiding van de Universiteit Gent en beoordelen groenten op basis van uitzicht, geur, smaak en textuur. “Door de kinderen op smaakklas te sturen”, zegt EROV-directeur Brecht Carels, “zullen ze meer open staan om te proeven en zelf te koken en krijgen ze meer aandacht voor streekgebonden voeding. Aangezien voedingsbedrijven nog altijd een cruciale rol spelen in de Oost-Vlaamse economie, geven we hen door het contact dat we kinderen bieden met smaak, zijdelings ook een duwtje in de rug.”