kosten eerste aanwerving

Oost-Vlaamse kmo’s tekenen sterkste groei in tewerkstelling op

GENT – De structurele tewerkstelling bij kmo’s in Oost-Vlaanderen kende in het tweede kwartaal van dit jaar een groei van 1,3%. Van alle Vlaamse provincies is dat het hoogste cijfer, dat bovendien ook ruim boven het algemene Vlaamse gemiddelde van 0,6% ligt. De mooie groeicijfers in Oost-Vlaanderen zijn vooral te danken aan de kleinste kmo’s (bedrijven met max. 20 werknemers), die het afgelopen kwartaal maar liefst 1,4% meer mensen tewerkstelden in vergelijking met vorig kwartaal, maar ook de grotere kmo’s doen het goed. Dat blijkt uit de kmojobindex van HR-dienstverlener SD Worx, die al meer dan 10 jaar de evolutie opvolgt.

De sterke stijging in tewerkstelling bij kleine Oost-Vlaamse kmo’s is opmerkelijk in vergelijking met hetzelfde kwartaal een jaar eerder toen de tewerkstelling bij Oost-Vlaamse kmo’s slechts met 0,1% toenam. Maar ook de middelgrote en grote Oost-Vlaamse kmo’s kennen een mooie tewerkstellingsgroei, met respectievelijk 0,6% en 0,8%, wat dit kwartaal een uniek resultaat is. De Vlaamse en nationale gemiddeldes klokken af op respectievelijk +0,6% en +0,3%.

Gerben Granzow, kantoordirecteur kmo van SD Worx: “We hopen dat de sterke stijging zich ook in de rest van het jaar zal verderzetten, bijvoorbeeld door ook meer jongeren aan te werven. Het aandeel min 25-jarigen kende het laatste kwartaal een terugval. Juni bleek nog geen succes om schoolverlaters aan te trekken.”

Zo doen zij het

Het bedrijf Remotive, gespecialiseerd in het herstel en de vervanging van roterende machines, is een voorbeeld van een sterke groeier. Na drie jaar verhuisde het bedrijf naar een nieuwbouw in de Gentse haven (Evergem), met klanten in onder meer de petrochemie, papier, voeding en zelfs pretparken. Vandaag zijn ze 23 man sterk, maar ze blijven aanwerven en hebben ook op dit moment nog openstaande vacatures.

HR-verantwoordelijke Tina Aerts legt uit: “Dit jaar slaagden we erin om negen technici aan te werven, waarvan een zestal in het laatste kwartaal. We zijn een heel jong team, de gemiddelde leeftijd ligt op 22 jaar, en we staan niet stil. Onze technici, vooral mechanische profielen, doen herstellingen zowel in ons atelier als onderhoud on site bij de klanten. We staan open voor alle leeftijden, ook voor schoolverlaters; iedereen krijgt van bij de start een opleidingstraject.”

“We proberen het verschil te maken door een werkplaats aan te bieden waar mensen gelukkig kunnen zijn, met groen, verse soep, granola, yoghurt, leuke teambuildings en moderne werktools zoals een Iphone en een Ipad voor de uurregistratie en de rapporteringen. We zijn ten slotte actief op sociale media; zo slagen we erin de juiste profielen aan te trekken.”

Top drie

De Oost-Vlaamse kmo’s stellen 3,2% meer mensen tewerk dan precies een jaar geleden. Daarmee staat Oost-Vlaanderen in de top drie met Limburg en West-Vlaanderen (+3,6%) als de beste leerlingen van de klas. Het Vlaamse gemiddelde ligt nu op 2,6%.