Ghent,,Belgium.,Industrial,Area.,Panorama,Of,The,City.,Summer,Day, Industriezone in Gent. Foto: Shutterstock.

Oost-Vlaamse industriële tewerkstelling krijgt klappen, maar “bijzonder veel jobaanbod”

De Oost-Vlaamse industrie heeft de voorbije maanden klappen gekregen, met herstructureringen bij grote werkgevers als chocolademaker Barry Callebaut en luierproducent Ontex. "We hebben op dit moment denk ik een vijf-, zestal bedrijven die samen voor bijna 2.000 werknemers zullen moeten laten gaan", zegt Freddy Van Malderen, regiodirecteur Oost-Vlaanderen bij de Vlaamse arbeidsbemiddelaar VDAB.

"Dat hebben we niet graag, natuurlijk. En voor de mensen die getroffen zijn, zijn dat drama's", voegt Van Malderen toe. "Het eerste dat we moeten doen is die mensen de tijd geven om dat slechte nieuws te boven te komen. Maar dat zullen natuurlijk allemaal stuk voor stuk gegeerde profielen zijn voor bedrijven die wel nog bijzonder veel vacatures aanbieden in onze provincie."

Lees ook: Onderhandelingen bij Ontex in Eeklo “lopen vlot” maar “acties zullen er zijn als het moet”

"Het is misschien een beetje flauw uitgedrukt, maar je kan je geen betere tijd bedenken als je dan toch eens je job moet verliezen. Dan kan je dat maar beter vandaag tegenkomen, want er is bijzonder veel aanbod dat vacant ligt voor mensen die hun job verliezen, luidt het.

De automatische indexering van lonen en de stijgende energiekost maken industriële tewerkstelling in ons land niet goedkoop. VDAB relativeert. "De loonverschillen met de omliggende landen zijn ook niet zo bijzonder hoog, hoor", zegt Van Malderen. "Dat is niet zo'n grote problematiek. En de kwaliteit van het werk is natuurlijk ook heel hoog in Vlaanderen."

Lees ook: Barry Callebaut wil meer dan 500 jobs schrappen in België: fabrieken in Lebbeke, Lokeren en Halle getroffen

Oost-Vlaanderen staat met een werkzaamheidsgraad van 89 procent op de 17e plaats op 241 Europese regio's. Dat bleek eerder deze maand uit een studie van de IESEG-managementschool van Rijsel.