NOYEN_FOOD SHOOT FEB 2018-1

Oost-Vlaamse charcutier trapt bloedworstseizoen af

EVERGEM – Het blijft een typisch herfstproduct, een traditioneel gerecht dat hartverwarmend lekker smaakt op een kille regenachtige oktoberdag: de bloedworst van Noyen staat bekend als een geliefde klassieker in onze contreien. Deze vierde generatie charcutier maakt zijn bloedworst van vers varkensbloed, tarwebrood en kruiden. Hij wordt afgevuld in een natuurdarm en zorgvuldig gekookt. De bekendste is deze met ajuin, maar vanaf 12 oktober breidt Noyen zijn speciaal eindejaarsassortiment uit met twee unieke varianten.

“Bloedworst is een heel dankbaar product dat zowel koud als warm kan worden opgediend en bovendien heel makkelijk te bereiden is”, vertelt Johan Noyen. “De meest bekende associatie is met appels, maar het product valt ook prima te combineren met lekkere en gezonde groenten en vruchten, of zelfs een tikkeltje origineler met banaan, rabarber, kweepeer of pompoen, of met een mango-chutney? Bovendien past de zwarte pens prima als hapje bij een aperitief, in schijfjes in een soep, in goulash of omhuld in een knapperige korstdeeg.”

Met een speciaal eindejaarsassortiment biedt Noyen een gezellig en gevarieerd vervolg op de bloedworst met ajuin. Van 12 oktober tot 31 december ligt ook de bloedworst met suiker & rozijnen en die met appel & calvados in de winkelrekken.

Mens én dier centraal

Mieke Verniest van de Zwalmbeekhoeve, uitverkozen tot Schoonste Boerin van Vlaanderen in 2016, is de eerste om Johan Noyen bij te treden. De afgelopen maanden zag ze de vraag naar haar varkensvlees nog stijgen en ziet ze hierin een erkenning voor haar aanpak die het welzijn van mens én dier centraal stelt. Noyen doet er alles aan om de varkens in de best mogelijke omstandigheden te laten opgroeien. Zo wordt ook voorzien in de productie van eigen voeder (tarwe, maïs, winterbonen) voor de varkens. De gewassen worden door Luc, de man van Mieke, op de boerderij gekweekt.

Korte keten duurt het langst

“Ook dit maakt deel uit van een korte keten-filosofie”, verduidelijkt Johan Noyen. Samen met een energieverbruik dat voor 35% hernieuwbaar is en eigen watervoorziening, past Noyen overal de principes van de korte keten toe. En voor Johan Noyen mag de lokale consument best wat veeleisender zijn op dat vlak. “Wij tonen aan dat lokaal produceren perfect kan, maar toch zijn wij wat charcuterie betreft de enige echte lokale speler. Nochtans is de korte keten de beste manier om ervoor te zorgen dat iedereen zijn boterham deftig kan verdienen en dat ook de consument een eerlijke prijs betaalt.”

Ambacht met toekomst

Het ambachtelijke karakter en de beproefde recepten zijn in ieder product van Noyen terug te vinden. Dit wil niet zeggen dat het bedrijf is blijven stilstaan. Integendeel, het innovatieteam is dagelijks bezig met de ontwikkeling van producten die nauwer aansluiten bij veranderende consumptiepatronen. “Ook dit brengt ons steeds dichter bij de eindconsument”, concludeert Johan Noyen, voor wie het slagersberoep ongetwijfeld nog een mooie toekomst tegemoet gaat. “Maaltijdboxen, de Buurderij, foodbags, online verkoop, vending machines, steeds meer initiatieven zien het licht om de consument een zo vlot mogelijke bediening en bevoorrading te verzekeren. Dat is zeer goed nieuws, zolang de kwaliteit blijft primeren. En daar willen wij voor zorgen.”

Lees ook

  • CommV
    13/11/2024
    Bey Consulting
    Antwerpen
  • VOF
    13/11/2024
    Tipagula
    Mechelen
  • VZW
    13/11/2024
    Harmony Stables
    Asse