DEINZE – De 58- jarige Hans Van Daele heeft als aroma- en voedingstechnoloog de wereld rondgereisd en koestert nu het plan om de Belgische druiventeelt en wijnbouw nieuwe duurzame perspectieven te bieden. Dit doet hij door kruiden- en planten extracten te ontwikkelen in zijn lab Elikzir in Deinze. Zo bracht hij in 2019 de allereerste wijndruivengin Bel’Uva op de markt.
Bel’Uva is de allereerste – en voorlopig enige – wijndruivengin op de Belgische markt. De naam is een rechtstreekse verwijzing naar de grondstof (Uva betekent druif in het Latijn) en de Belgische (Haspengouwse) afkomst. Hans Van Daele: “Bij de ontwikkeling was de juiste selectie van aromatische druiven belangrijk, en werd ook uitermate zorgvuldig aandacht besteed aan de harmonie en subtiele ondersteuning van de botanicals, dit om vooral niet de aromatische eigenschappen van de druiven te maskeren.”
Internationaal succes
Met zijn kennis en ervaring in het extraheren van kruiden en planten, streeft Hans ernaar een reeks nieuwe dranken, zowel alcoholisch als niet-alcoholisch, te ontwikkelen en te commercialiseren, en in te spelen op een steeds groeiende wereldmarkt voor botanische dranken (USA op kop, gevolgd door UK en Duitsland, maar nu ook Frankrijk, Scandinavië en andere landen). De waardering vanuit het buitenland liet dan ook nauwelijks op zich wachten en Bel’Uva werd heel snel op internationaal succes onthaald. Begin 2020 won de Bel’Uva Muscaris de prijs voor Best Belgian Signature Botanical Gin op de World Gin Awards in London.
Totaal nieuwe ‘gin-ervaring’
De aanpak voor Bel’Uva berust ook steeds consequent op het laten primeren van de aroma’s van druiven op die van botanicals. In tegenstelling met de klassieke gin distillaten, die eerder gebaseerd zijn op graanalcohol met een sterke onderbouw van verschillende botanicals, werkt Hans bewust op de troeven van de wijndruif aroma’s, die elk seizoen en jaartal dan ook een specifiek karakter vertonen. Het resultaat is een distillaat dat een totaal nieuwe “gin-ervaring” biedt eigen aan de wijndruif karakteristieken: fruitige, aromatische en kruidige geuren en smaken primeren, en de alcohol biedt een zeer zachte textuur en mondgevoel.
Nieuwe telg
Waar traditionele gins nogal scherp en branderig in de keel en mond kunnen ervaren worden, maakt Bel’Uva het verschil. De gin wordt immers liefst puur (enkel met een ijsblokje en citrus garnituur) gedronken. Voor Hans biedt de combinatie van wijndruiven en botanicals ontelbaar veel mogelijkheden voor innovatie en productontwikkeling. “Het komt erop aan de juiste keuzes te maken”, zegt hij. De nieuwe versie van Bel’Uva, op basis van de blauwe druif Cabernet Noir, lijkt alvast te beantwoorden aan de verwachtingen. Met toetsen van rode framboos en cassis, venkel en steranijs enkel afkomstig van de Cabernet Noir, alsook de groene peper en lichte kruidnagel, opent de nieuwste telg van de Bel’Uva-gins het smakenpalet nog breder dan tevoren.
Nieuwe drankengeneratie
Hans wil zich in de toekomst niet alleen richten op eigen merken en producten, maar tegemoetkomen aan de groeiende belangstelling van een nieuwe drankengeneratie. “De belangstelling vanuit de sector is groot. Wij stellen dan ook graag onze know-how en creativiteit ter beschikking voor de ontwikkeling van private labels.”
In Professor Ghislain Houben van wijndomein Hoenshof vond Hans alvast een sparringpartner die zijn visie deelt over lokale initiatieven die vooruitstrevend, toekomstgericht en voorlopig nog uniek kunnen zijn. “We zijn bijzonder fier met dit opstartend 100% Belgisch innovatief drankenconcept, dit op basis van de valorisatie van hoogwaardige biologische wijndruivensappen en nevenstromen uit de Belgische wijnbouw, en in de toekomst ook residuvrije druiven (zeer innovatief in de wijnsector). De volgende stap is om de consument te overtuigen van onze kwaliteit en duurzaamheid van de producten. Uit de vele consumentenreacties vernemen we alvast zeer lovende woorden over het aromatische, unieke en zachte karakter van onze producten.”