CVE-20160406-RobertHalf-362

Oost-Vlaamse arbeidsmarkt in beweging: Bart Goossens van Robert Half wijst op 3 trends

De War for Talent slaat wild om zich heen, en dat voelen we ook op de Oost-Vlaamse markt. Bart Goossens, Senior Director bij HR-adviesbureau Robert Half Oost-Vlaanderen, wijst op enkele opvallende trends.

Storytelling

De krapte op de arbeidsmarkt tekent zich verder af en bedrijven moeten meer en meer uit de kast halen om kandidaten te overtuigen. Dat doen ze de dag van vandaag niet meer door alleen maar een mooi salarisvoorstel op tafel te leggen, maar ook door het verhaal van hun bedrijf authentiek te vertellen. Het advies naar klanten luidt dan ook om hun beleid tijdens sollicitatiegesprekken zo helder mogelijk te schetsen, met daarbij voldoende aandacht te hebben voor het ‘wat’ en het ‘waarom’.

Denk hierbij aan zaken zoals duurzaamheid, persoonlijke ontwikkeling, bedrijfscultuur, flexibiliteit, mental health initiatieven, home office en waarden en normen. Een belangrijk onderdeel in het succesvol aantrekken van kandidaten, is dat totale plaatje onderbouwd en uitgebreid meegeven.

Tijdelijk wordt vast

De vraag naar vaste contracten vanuit de werknemer is sterk gestegen, omwille van het gevoel van zekerheid dat dit type contract meebrengt. Maar tegelijkertijd zien we langs werkgeverszijde een zeer sterke toename van tijdelijke contracten die worden omgezet in vaste contracten. Het is zelfs een grote uitzondering dat jobs met optie vast niet uitmonden in dat vast contract. In vergelijking met 2020 is het aantal tijdelijke contracten dat overgaat in vast gestegen met 24%. Maar ook in vergelijking met 2019 zien we een stijging.

Starten met tijdelijke contracten is meer dan ooit een rekruteringstool geworden om personeel aan te trekken. Dus het is een misvatting dat uitzendopdrachten met het oog op een vast contract minder zekerheid zouden bieden – zeker nu.

Jobstudenten tijdens het jaar in de lift

Van starters in tijdelijke bedienderollen, zien we dat meer dan 1 op 5 hiervan studenten zijn. Bedrijven staan heel erg open om door het jaar studenten aan te nemen en ook hier zien we een stijging ten opzichte van de voorgaande jaren. Studentenjobs hebben natuurlijk voordelen voor werknemer én werkgever: de werknemer kan ervaring op doen tijdens zijn/haar studiejaren, en de werkgever heeft extra ondersteuning én kan ook de student goed leren kennen, om hem nadien misschien wel vast in dienst te nemen.

Er speelt vandaag heel wat op de arbeidsmarkt: de aanhoudende arbeidskrapte, de terugkeer naar kantoor nu telewerk niet meer verplicht is – maar ook de recent gesloten arbeidsdeal die het mogelijk zal maken om een vierdaagse werkweek aan te vragen of om onder een flexibel werkregime te werken. De impact van deze beslissingen zal doorheen het jaar duidelijk worden. Maar wat vast staat, is dat 2022 ongetwijfeld een boeiend jaar zal worden – misschien nog wel boeiender dan de voorbijgaande 2 jaar.