Uitvaartzorg Bael Uitvaartzorg Bael opende voor het eerst de deuren voor het grote publiek tijdens Voka Open Bedrijvendag. Foto: bsb

Ook uitvaartcentrum geeft blik achter schermen tijdens Open Bedrijvendag: “Rond de dood hangt nog een groot taboe”

Uitvaartzorg Bael in Haaltert heeft zondag voor het eerst deelgenomen aan de Voka Open Bedrijvendag. Bezoekers kregen er een blik achter de schermen van de zaak. “Ik ben nog niet zo vaak in contact gekomen met de dood, waardoor ik nieuwsgierig ben naar hoe alles hier in zijn werk gaat”, zegt bezoekster Femke Torrekens.

“Begrafenisondernemer zijn, dat is een roeping”, begint zaakvoerder Kathleen Clerebaut haar verhaal. Voor Open Bedrijvendag opende het uitvaartcentrum uit Haaltert zondag de deuren voor het grote publiek. “Mensen kunnen eens komen kijken naar wat er hier achter de schermen gebeurt. Rond de dood hangt nog een taboe en dat willen we proberen wegnemen.”

Met een aula voor 150 personen, groetruimtes, een eigen drukkerij voor bidprentjes, een verzorgingskamer, en een ruim aanbod aan grafkisten, urnes en rouwbloemen, verzorgt uitvaartzorg Bael begrafenissen van a tot z. “We hebben de deuren van dit gebouw in 2018 officieel geopend, maar we zitten al heel ons leven in de uitvaartsector”, gaat Kathleen verder. “Iedereen verdient een waardig afscheid, want afscheid nemen kan maar één keer.”

“Zonder negatieve emoties”

“Bij ons is geen enkele ceremonie identiek. Wij nemen de tijd om teksten op maat te schrijven en zorgen ervoor dat elke dienst een weerspiegeling is van het leven en de persoonlijkheid van de overledene.”

Het uitvaartcentrum heeft een eigen aula met een capaciteit van 150 personen voor uitvaartplechtigheden. Foto: bsb

Het uitvaartcentrum kon rekenen op heel wat bezoekers. “Ik ben een twintiger en ik ben nog niet zoveel in contact gekomen met de dood, waardoor ik wel nieuwsgierig ben naar hoe alles hier in zijn werk gaat”, vertelt bezoekster Femke Torrekens. “Ik ga met mijn ouders al enkele jaren naar Open Bedrijvendag en we zoeken steeds naar nieuwe dingen om te bekijken. Zo zijn we dit jaar hier terechtgekomen.”

“Het is fijn om een uitvaartcentrum eens in een andere setting te bekijken. Als je hier moet komen, is dat normaal niet positief, maar nu is het fijn om zonder negatieve emoties te komen kijken.”

Opbaren

Ook Anja Sonck en haar man, die vlakbij het uitvaartcentrum wonen, waren onder de indruk. “De manier van opbaren interesseert me wel. De uitleg daarover is me bijgebleven. Ik denk dat je een sterk karakter moet hebben om dat te doen. Ik heb mijn moeder en vader een paar jaar geleden al verloren en dan sta je bij zo’n begrafenisondernemer verlamd door verdriet. Nu is dit eigenlijk een moment dat je hier neutraal een bezoek kan brengen. De fase tussen het overlijden van iemand en de dienst, blijft vaak onbekend voor nabestaanden.”

Anja Sonck en haar man brachten zondag een bezoek aan uitvaartzorg Bael. “De fase tussen het overlijden van iemand en de dienst, blijft vaak onbekend voor nabestaanden.” Foto: bsb

Sinds januari van dit jaar zijn ook flexi-jobs toegelaten in de uitvaartsector. Dirk Meyts is zo’n werknemer die tijdens zijn pensioen meehelpt tijdens de uitvaartdiensten. “Het sociale aspect spreekt mij aan en ik vind het een zinvolle bezigheid”, zegt hij.