CSA_Foto1

Oogsten zonder zwoegen: Stad Aalst lanceert zelfoogstmoestuin De Hoezekouter

AALST - Vanaf 1 april 2022 gaat het oogstjaar op CSA De Hoezekouter van start. Bioboer Dirk zal in samenwerking met stad Aalst de eerste stads-CSA, kort voor Community Supported Agriculture, uit de grond stampen. Deze zelfoogstmoestuin aan de rand van de stad levert biologisch geteelde groenten en fruit voor meer dan 100 Aalsterse gezinnen.

De Stad Aalst zocht en vond een bioboer die zich vanaf dit jaar ontfermt over het perceel De Hoezekouter in de Frans Roucelstraat. Gelegen achter het kerkhof, net naast het volkstuinencomplex ligt een van de laatste open kouters van Aalst. Het braakliggend stuk grond wordt weldra omgetoverd tot een stads CSA onder leiding van biolandbouwer Dirk Vannoorenberghe. Het wordt een ware ‘zelfoogstmoestuin’ die ruim 100 gezinnen zal voorzien van biologisch geteelde groenten en fruit. Op deze manier zet Stad Aalst in op duurzame en ecologische stadslandbouw.

Korte keten verhaal

Na een jarenlange onderwijscarrière gaat Dirk Vannoorenberghe dit solo project aan. Na het afronden van de opleiding biodynamische landbouw van Landwijzer was hij klaar om in een nieuw avontuur te stappen.

Schepen van Landbouw Katrien Beulens: “CSA staat voor Community Supported Agriculture, in dit model staan de landbouwer en de consument rechtsreeks in contact met elkaar. De kortste keten weliswaar. Leden van de CSA ondersteunen de landbouwer door zijn werk te vergoeden voorafgaand aan de oogst en plukken er nadien letterlijk de vruchten van. Een ecologische en duurzame win-win situatie dus.”

De leden kopen een oogstaandeel dat hen een jaar zal voorzien van wat het land biedt. Men deelt letterlijk in de oogst: van het één wat meer, van het ander wat minder. De landbouwer staat in voor het werk op het veld (zaaien, planten, onderhouden,…) en via zelfoogst delen de deelnemers in de winst.

In Vlaanderen kent het CSA-model een ware opmars. Tussen 2010 en 2015 zijn er naast de 10-tal bestaande CSA’s opnieuw 30 nieuwe CSA bedrijven bijgekomen in Vlaanderen, aangesloten bij het CSA-netwerk.

Aanbod

Op de Hoezekouter worden seizoensgebonden biologische groenten verbouwd. Een ruim assortiment aan groenten het hele jaar rond. Een mix van klassiekers en nieuwkomers. Met een overvloedige oogst in de zomermaanden maar ook in de winter een gepast aanbod. Dit is mogelijk dankzij de teelten in de overdekte tunnel alsook overwinterende groenten op het veld. Er zullen ook vaste en eenjarige kruiden in het aanbod opgenomen worden.

Het oogsten gebeurt dan weer letterlijk tussen de bloemen. De percelen die niet onmiddellijk beplant worden zullen als bloemenveld worden ingericht. Hierdoor zullen ook boeketten biologische bloemen beschikbaar zijn.

Bioboer Dirk Vannoorenberghe: “We willen mensen opnieuw voeling geven met de natuur door hen zelf het proces van dichtbij mee te laten volgen op het veld. Geen tomaten in januari, maar wel in overvloed tijdens de zomermaanden. Groene vingers zijn niet vereist!”

Gemeenschapsgebeuren

Boeren op de Hoezekouter wordt geen eenmanszaak, maar een gemeenschapsgebeuren. Ieder lid, klein of groot, groene vingers of geen groene vingers kan zijn steentje bijdragen. Er worden doorheen het jaar verschillende (publieke) evenementen georganiseerd zoals bijvoorbeeld open plukdagen. Ook het educatieve luik is aanwezig. Scholen kunnen een uitstap plannen naar het veld en luisteren naar de deskundige uitleg van de bioboer terwijl ze met de klas letterlijk de boer op gaan.

Zelf interesse om de handen uit de mouwen te stoppen en je eigen biogroenten te oogsten? Meer info over de abonnementen vind je op dehoezekouter.be of volg de Hoezekouter op Facebook of Instagram.