20180807 Gent, Belgie. Jonathan Berte van Robovision. 20180807 Gent, Belgie. Jonathan Berte van Robovision.

Ondernemers met een hoek af: Jonathan Berte (Robovision)

GENT – In het boek Belgium’s Cutting Edge Entrepreneurs zet Eric Kenis 46 Belgische ondernemers in de spotlight, waarvan 22 Oost-Vlaamse kleppers. Kenis ging met elk van hen in op een aantal bijzondere thema’s. Wekelijks geven we onze lezers een exclusieve inkijk in één van deze interviews. Jonathan Berte vertelt over zijn bedrijf Robovision. “We bedenken, creëren, testen en trainen kunstmatige hersenen en alles wat daarbij komt kijken”, aldus Berte. Ietwat moeilijke materie om te vatten, maar ontzettend interessant. Dit is zijn verhaal.

Robovision maakt kunstmatige hersenen die beeld- en videogegevens analyseren. Het Gentse bedrijf behaalde vorig jaar een omzet van 1,7 miljoen euro, bijna een verdubbeling van het jaar daarvoor. Het personeelsbestand groeide met bijna 50% tot 31 personen. De lancering van het deep learning platform RVAI 2.0 werd goed ontvangen door de markt. Grote instituten en multinationals zoals Nestlé, Pepsico, Shell, de stad Amsterdam en de Amerikaanse overheid vertrouwen op het platform van Robovision om waarde te creëren uit hun berg aan data.

 

Complexe problemen oplossen

Hoe complex een bepaalde situatie ook is en hoe onoplosbaar die ook voor het menselijk brein kan lijken, deep learning kan het vaak oplossen. Het interessante is dat de pioniers van deep learning toegeven dat deze nieuwe tool geweldig werkt, maar ze kunnen niet precies uitleggen waarom. Meestal heeft men eerst een theorie, gevolgd door real-life toepassingen. In het geval van deep learning is het andersom; het theoretische model van zijn intrinsieke werking wordt nog steeds zeer actief onderzocht.

Slimmer dan de ontwerper

Intelligente softwaresystemen bestaan al geruime tijd, maar de schema’s erachter zijn altijd gemaakt door mensen. Daarom zou het slimste systeem alleen zo slim kunnen zijn als zijn ontwerper. We noemen dat “als – dan” software omdat het gebaseerd is op heuristische schema’s. Deze benadering is krachtig en bracht ons naar de maan, maar het is niet in staat vele problemen van de 21e eeuw aan te pakken, omdat het slecht is in complexiteit.

Software 2.0

Nu wordt software 2.0 gemaakt. Grote hoeveelheden gegevens worden doorgegeven aan complexe structuren met miljoenen gekoppelde parameters. Deze motoren werken bijna op een biologische manier, zeer parallel en met veel onderling verbonden (virtuele) neuronen. Je kan het als het ware vergelijken met de hersensynapsen en neurotransmitters in onze hersenen.

Lees het vervolg van dit unieke interview in het boek ‘Belgium’s Cutting Edge Entrepreneurs’ van Eric Kenis. De vorige artikels uit de reeks gemist? Ontdek hier alle verhalen.