De wandeling start bij DIFT, een creatief én activistisch bureau op Dok Noord. Jij en je date krijgen een boekje met de route, info over de stops en to do’s voor onderweg. Ook ONBETAALBAAR staat op het lijstje. Daar luister je naar een korte podcast met oprichtster Sophie De Somere, over objecten met een ziel. Of je maakt kennis met een ander en gewaagd businessmodel bij Paulien Verhaest van Blommm.
Op de Vlasmarkt betreed je het oeuvre van KunstBaan. Ook de vastgoedspeler Revive ligt op de wandelroute. Na zo’n 6 km wandelen en netwerken, kom je in de Meubelfabriek bij Masala vzw, een meerstemmige organisatie met ambitie.
Sectorhokjes doorbreken
OP/TIL ging in heel Vlaanderen en Brussel op zoek naar bestaande samenwerkingen tussen kunstenaars, cultuurcentra, bibliotheken, erfgoedspelers, musea … en lokale bedrijven of ondernemers. Het steunpunt vond verschillende voorbeelden, maar ziet nog veel potentieel.
“Het water tussen de twee sectoren is soms nog wat te diep. Er spelen heel wat vooroordelen, en ook een tekort aan tijd. Of, culturele spelers weten niet goed wie ze het best aanspreken, als ze willen samenwerken met een bedrijf”, vertelt Nimfa Tegenbos van OP/TIL.
Samen op zoek naar het waardevolle
Maar de samenwerkingen bestaan wel. OP/TIL leerde ook dat er heel veel overeenkomsten zijn tussen beide sectoren. Ook een kunstenaar is vaak een ondernemer. Beiden willen vaak de wereld beter maken, elk op hun manier.
“Op de route luister je naar waardevolle verhalen. Het zijn ondernemers met durf, wereldverbeteraars die je aan het woord hoort. En, wat ze doen, werkt en krijgt navolging. Mooi is om te horen dat bijvoorbeeld vastgoed ook heel sociaal kan zijn, of dat je door dingen te verkopen ook kan sensibiliseren”, besluit Nimfa Tegenbos van OP/TIL.
Iets voor jou? Schrijf je nu in voor dit gratis event, kies voor 16 of 22 juni, en een voor- of namiddag.
Foto’s: © Lucas Denuwelaere