Het nieuwe bedrijf CDS Refashion uit Deinze is door Claudia De Schuyter opgericht omdat ze om medische redenen haar job als zorgverlener niet meer kon uitoefenen én omdat ze een grote nood onderkende. “Toen ik in de zorg mensen met een zware mentale en motorische beperking begeleiddde, was ik af en toe gefrustreerd bij het aan- en uitkleden van mensen, omdat ik hen niet het maximale comfort kon bieden en omdat het voor mezelf ook lastig was. Vaak dragen deze mensen dan ook vormeloze en weinig modieuze kledij, omdat dit voor iedereen het gemakkelijkst lijkt. Ik vond dat het anders moest kunnen en dat ook mensen met een beperking recht hebben op modieuze en comfortabele kledij. Er zijn in de zorg al veel inspanningen gedaan om bijvoorbeeld ergonomische bedden te ontwikkelen, maar aan kledij is nog weinig ondernomen. Nochtans is het mogelijk om met enkele eenvoudige aanpassingen het getrek en gesleur met kleren tot een minimum te beperken.” Claudia De Schuyter weet waarover ze praat want vooraleer in de zorg te werken, was ze tien jaar aan de slag bij Talyna Lyn, een atelier voor bruids- en suitekleding in Deinze waar ze alle handigheden rond werken met naald en draad onder de knie kreeg. En nu maakt ze dus van bestaande kleren onder meer hemden die zijdelings openritsen en broeken met ritsen aan beide zijden.
Claudia De Schuyter benadrukt het belang van comfortabele en mooie kledij om de inclusie van mensen met een beperking te bevorderen. “De kleren maken nog altijd de man of de vrouw. Als mensen er goed uitzien, ontstaat dadelijk een ander beeld. Maar ik weet ook dat nieuwe kleren duur zijn en daarom passen we bestaande kleren aan.” De verbetering van het zelfbeeld van de personen met een beperking is echter lang niet het enige voordeel voor de gebruikers. Met deze kleren moeten ze ook geen overbodige belastende bewegingen meer maken en bieden ze minder weerstand bij de zorg. Dat zorgt voor een rustiger begin van de dag en dit heeft ook invloed op het verdere verloop ervan. “Tegelijk kan het verzorgend personeel veel ergonomischer werken, wat voor tijdsbesparing en minder werkdruk zorgt”, voegt Claudia de Schuyter er nog aan toe.
Ook voor de zorginstellingen zijn de voordelen enorm. “Twee keer per dag twee minuten tijd winnen voor 200 bewoners”, rekent Claudia De Schuyter , “zorgt op jaarbasis voor 4.688 uur tijdwinst. Bovendien draagt dit comfort bij de verzorging ook bij tot een positievere ingesteldheid van het personeel.”
Claudia De Schuyter toont met CDS Refashion in ieder geval op een exemplarische manier aan dat het ondernemerschap in Oost-Vlaanderen leeft.