Vraag alle succesvolle ondernemers wat hun drijfveer is en de kans is bijzonder klein dat bij één van hen “geld” als antwoord uit de mond zal komen. Ondernemen heeft veel meer te maken met passie en met echt voor een bepaald doel gaan.
Soms kan dat ook in een context waar economische winst ver te zoeken is. Dat is het geval bij Katrien Kintaert, de oprichtster en bezielster van Patrasche Foundation, een non-profit organisatie die sinds 2002 werkt vanuit een bijzondere hulpverleningscontext. Via een therapie met dieren probeert ze jongeren voor wie alle hoop lijkt opgegeven te zijn, toch weer op het juiste spoor te krijgen.
“Nochtans zijn dieren niet mijn echte passie”, zegt Katrien Kintaert. “Wat me echt drijft is de zoektocht naar een meer efficiënte vorm van hulpverlening. Na jaren in de klassieke (merendeels) praathulpverlening te hebben vertoefd, besloot ik dat de hulpverleningscontext cruciaal was voor het al dan niet behalen van doelstellingen. De hulpverleningscontext die ik tot dan toe kende was weliswaar te verantwoorden maar – althans wat mij betrof – ontoereikend voor een groot aantal jongeren in de bijzondere jeugdzorg. Ik zag niet dadelijk een alternatief en reisde onder andere in Afrika en Azië rond om inspiratie op te doen. Dat bracht me op het idee om het te proberen via een andere hulpverleningscontext, één waarin men hard aan zichzelf kan werken, zonder dat men er zelf erg in heeft. Wanneer praten niet langer zinvol lijkt, kan contact met dieren onder deskundige begeleiding het hulpverleningsproces opnieuw richting en vorm geven. Mensen binden zich makkelijker aan dieren omdat zij noch oordelen noch veroordelen en onvoorwaardelijk genegenheid schenken. Op deze manier vergroten we de mogelijkheden tot dialoog, educatie, optimalisatie van de ontwikkeling en het slagen van het helingsproces van de probleemjongeren.”
De kracht van het werken met diern leerde Katrien Kintaert bij de Amerikaanse professor Aaron Katcher. Toen ze terug in België was richtte ze het Keerhof op in Sint-Maria-Oudenhove, een plek waar ze met de patiënten en de dieren kon werken en waar ze onder meer ook een Mongoolse yurt bouwde, omdat het verblijf daarin ook het genezingsproces kan versterken.
Katrien Kintaert valt met Patrasche Foundation buiten alle (subsidie)hokjes en moet dan ook jaar na jaar een financieel gevecht voeren om voldoende middelen te vinden om haar helende therapie te kunnen voortzetten. “Er blijft enorm veel verborgen leed”, zegt ze. “Ik heb onlangs gewerkt met een jongen die al vier jaar niet meer uit zijn bed was gekomen. Dankzij het contact met de dieren zet hij nu geleidelijk aan heel kleine stapjes in de richting van een re-integratie in demaatschappij.”
Midden in de winter kreeg ze bovendien te horen dat ze het domein in Sint-Maria-Oudenhove moest verlaten. “Dat was een behoorlijk klap”, zegt de doorzetster pur sang, “maar gelukkig is, mede omdat we in de zoektocht naar een nieuw onderkomen hulp kregen van Fabiaan Van Vrekhem van Accord Group, nu de beslissing gevallen dat we een concessie kunnen nemen op een schitterend domein van Natuur en Bos in Oostakker. Vanaf 25 mei gaat Patrasche Foundation er opnieuw van start met de honden en de yurt en een vlinderproject.”
“Maar we blijven natuurlijk zoeken naar financiële middelen om onze werking te kunnen financieren en om dus jongeren die eigenlijk al overal afgeschreven zijn, toch te helpen om opnieuw een menswaardig leven op te bouwen”, zegt ze nog.
Ondernemers met het hart op de juiste plaats die in het kader van duurzaam en maatschappelijk verantwoord ondernemen nog op zoek zouden zijn naar een”goed doel”, kunnen contact opnemen via het mailadres info@patraschefoundation.be