’t Oud Scheepken was ondergebracht in een prachtig art-décopand dat tot het patrimonium behoorde van de voormalige brouwerij Everaert. De familie is nog altijd eigenaar van het gebouw dat sinds 1972 werd verbouwd tot restaurant. Maar na meer dan 50 jaar komt er een einde aan dat verhaal.
Vorig jaar nog kreeg ’t Oud Scheepken nog nationale bekendheid toen de gekende Gentse arbeidseconoom en professor Stijn Baert, zelf afkomstig uit Eksaarde, in zijn boek Steak met Stijn het Eksaardse restaurant uitriep tot het beste steak-frietrestaurant van het land. Niet alleen Stijn Baert was er vaste klant. Aan de muren van het restaurant hingen ook foto’s van onder anderen Wout van Aert (weliswaar met een pasta) en de gekende Nederlandse violist André Rieu die er de voeten onder tafel schoven.
“Dankzij professor Baert kreeg ik vorig jaar wel plots klanten uit heel Vlaanderen die speciaal naar hier afzakken”, vertelde uitbater Walter toen nog. De man verhulde niet dat zijn zaak het financieel niet makkelijk had om de torenhoge kosten na de coronaperiode de baas te kunnen. Bovendien werd hij ook door een zware fiscale controle stevig in het rood geduwd waardoor hij uiteindelijk toch de handdoek gooide.
De ondernemingsrechtbank van Gent riep eind vorig jaar reeds alle schuldeisers samen om de gerechtelijke reorganisatie van de vennootschap achter het restaurant te regelen.
Elders nieuw restaurant starten
Van de Winckel bleek tijdens het weekend niet bereikbaar voor commentaar maar hij liet aan zijn personeel intussen wel al weten dat hij plannen heeft om weldra elders in Eksaarde een nieuw restaurant op te starten.
Wat er met het gebouw aan de Rechtstraat, dat grenst aan de terreinen van het bedrijf Quatra, zal gebeuren is nog niet geweten.