De totale omzet wordt sterk beïnvloed door een daling met bijna 30 miljard euro bij farmabedrijf Pfizer in Puurs. Het hield nog 38,8 miljard euro omzet over, waarmee het op de tweede plaats belandt in de ranglijst van grootste bedrijven. Helemaal bovenaan staat nu Toyota Motor Europe, gevestigd in Brussel, met een omzet van 41,5 miljard euro. Nog drie ondernemingen hebben meer dan 20 miljard euro omzet: ExxonMobil, Janssen Pharmaceutica en TotalEnergies.
Analist Pascal Flisch van Trends Business Information wijst erop dat een derde van de 5.000 grootste ondernemingen de omzet zag dalen. En die daling was in totaal bijna even groot als de omzettoename bij de andere ondernemingen. Daarnaast moest bijna de helft een lagere brutobedrijfswinst (ebitda) slikken, al steeg de totale ebitda wel met 1,5 procent tot 77,3 miljard euro.
Investeren in België
Nog volgens de analist staat de winstgevendheid onder druk, zeker bij de grootste bedrijven, onder meer omdat zij het door hogere productiekosten en internationale concurrentie moeilijker hebben om gestegen kosten door te rekenen. “De reële winstgevendheid van bedrijven met meer dan duizend medewerkers is serieus aan het dalen. Ze zullen zich op een bepaald moment de vraag stellen of het nog de moeite waard is om in België te investeren en of het elders niet goedkoper is”, stelt Flisch.
Nog opmerkelijk is dat bij een derde van de ondernemingen vorig jaar meer dan een kwart van het personeel vertrok. “Dat is een hoge rotatie”, aldus Flisch. Hij spreekt van een structureel probleem dat de continuïteit in het gedrang kan brengen. “Eén van de oorzaken ligt in het feit dat de babyboomers massaal met pensioen gaan. Ze worden vaak gedeeltelijk vervangen door een nieuwe generatie werknemers. Opleiden kost tijd en geld, terwijl jongeren nog eens sneller van job veranderen”, aldus de analist.