Sinds begin deze maand is Olivier De Clerck terug in zijn chocoladehuis en tearoom Criollo in Ninove. Drie weken lang verbleef hij in Parijs om er een opleiding tot cake designer te volgen. “Dat is iets dat uit Amerika is overgewaaid”, vertelt de patissier van opleiding. “Wereldwijd zijn er zo’n duizend, van wie de meesten uit Amerika zelf komen.”
Als enige Belg ooit mag ook Olivier zich nu cake designer noemen. Na drie intensieve weken kreeg hij daarvan een certificaat. “Ik heb in die tijd zo’n acht tot negen taarten gemaakt”, vertelt de man. “Aan sommige ben ik twee dagen bezig geweest. Ik was elke dag 15 uur in de weer met taarten. Bij cake designing zijn het basisrecept en de vullingen belangrijk, maar de kunst zit vooral in de beschilderingen van de taarten. Zo heb ik bijvoorbeeld Doornroosje geschilderd op een taart. Dat heeft me anderhalve dag gekost.”
Luxekerstdecoratie
De passie voor patisserie zat er al van jongs af aan in bij Olivier. “Mijn ouders hadden zelf altijd een bakkerij in Aalst. Ik ben nadien ook een opleiding patissier gaan volgen in Ter Groene Poorte in Brugge. Nadien heb ik 20 jaar lang een hotel en restaurant gehad in het zuiden van Frankrijk. Uiteindelijk ben ik daarmee gestopt en heb ik mij drie jaar lang geleden gestort op luxekerstdecoratie. Dat bracht me bij Disneyland, Dior, Chanel en zelfs de Moulin Rouge.”
In 2019 ging de patissier van start met zijn zaak in Ninove, maar het zijn de contacten die hij overhield aan zijn verblijf in Parijs die hem nu bij de opleiding van cake designer hebben gebracht. “Tijdens corona was mijn zaak tien tot elf maanden gesloten en ben ik heel wat themataarten beginnen te maken. Ik vind dat heel leuk om te doen.”
“Vorig jaar had ik dus de kans om mij in te schrijven voor de opleiding tot cake designer en in maart kreeg ik te horen dat ik mocht deelnemen”, zegt Olivier. “Ik heb dat in Parijs voor de zekerheid nagevraagd en ik blijk dus de eerste en enige Belg te zijn die er nu een diploma van heeft.”
Herseninfarct
In de toekomst wil de uitbater van Criollo zich uitsluitend storten op het maken en beschilderen van taarten. “Ik heb 27 jaar lang elke dag samengewerkt met mijn vrouw, in de horeca. Na het herseninfarct dat ze kreeg, heb ik besloten om de zaak over te laten. Ik ga in de plaats thuis een atelier opstarten zodat ik dichter bij haar ben.”
In zijn atelier zal Olivier zich toeleggen op taarten voor bedrijfsevenementen, maar ook particulieren blijven welkom voor pakweg huwelijkstaarten. “Ik zal me focussen op taarten vanaf twaalf personen, want kleinere taarten zijn moeilijk te beschilderen. Daarnaast werk ik ook aan een recept zodat taarten tot 35 graden bewaarbaar blijven”, zegt hij nog.
Studio 100
“Vanaf januari wil ik ook zeker elke week een taart maken om tentoon te stellen. Ik zou graag Belgisch lokale figuren schilderen. Geen Disney-figuren meer, maar bijvoorbeeld Maya de Bij of Camille. Studio 100 mag me altijd bellen voor een samenwerking”, aldus de kersverse cake designer.
Momenteel staat zijn chocoladehuis en tearoom Criollo over te nemen. “Ik hoop dat ik binnen dit en drie maanden een overnemer gevonden heb. Tot zolang blijf ik hier nog verder doen”, besluit Olivier.