cadskills

Nikolas en CADskills ontwikkelen revolutionaire kaakprothese die wereldwijde belangstelling trekt

Chirurg Nikolas De Meurechy (35) heeft samen met het Gentse bedrijf CADskills een gloednieuwe kaakgewrichtsprothese ontwikkeld die op wereldwijde belangstelling kan rekenen. Hij werkte vijf jaar lang aan een doctoraatsstudie rond het onderwerp. “Mijn echtgenote heeft me vaak moeten missen”, geeft hij toe.

De Meurechy specialiseerde zich na zijn studies geneeskunde in mond-, kaak- en aangezichtschirurgie. Vanuit dat vakgebied stortte hij zich de voorbije vijf jaar ook op een doctoraatsonderzoek om een nieuwe 3D-geprinte titaniumkaakgewrichtsprothese, ontwikkeld door professsor Mommaerts van de Gentse innovator CADskills, wetenschappelijk te onderbouwen.

Twee weken geleden werd het doctoraat met succes verdedigd. De nieuwe prothese wordt in heel Europa op de markt gebracht, maar er is wereldwijd belangstelling.

Complex

Slachtoffers van een ongeval, mensen die tumoren ontwikkelden of andere onoplosbare problemen hebben met hun kaakgewricht waardoor ze amper kunnen kauwen, slecht kunnen praten of nachtelijke apneus riskeren, moeten zich soms noodgedwongen richten tot een kaakprothese.

“Maar een kaakgewricht is behoorlijk ingewikkeld. Het gewricht maakt zowel opwaartse, neerwaartse als zijdelingse bewegingen. Die zijdelingse bewegingen zijn mogelijk door een specifieke spier. Maar net die spier werd bij oudere kaakgewrichtsprothesen verwijderd, waardoor die zijdelingse beweging niet meer kon. Wij zijn erin geslaagd om de spier wel te vrijwaren, waardoor iedereen weer een normale kauwbeweging kan doen”, aldus de arts.

Schapen

Het onderzoek werd eerst via computermodellen gevoerd, maar nadien ook gedurende negen maanden uitgetest op een reeks schapen. “Een schaap kauwt in een periode van negen maanden evenveel keer als een mens op 22 jaar. Die 22 jaar wordt in de orthopedie beschouwd als dé referentietermijn voor een prothese. Uit ons onderzoek bleek dat er na negen maanden bij de schapen amper slijtage op het gewricht zat en dat er ook geen ontstekingen optraden”, vervolgt De Meurechy, die het onderzoek voerde samen met prof. dr. Maurice Mommaerts, CEO & innovation manager bij het Gentse CADskills.

Wereldniveau

De 3D-geprinte kaakgewrichtsprothese in titanium is een absolute medtech-innovatie van wereldniveau. Intussen werden ook al 220 protheses met succes bij mensen geplaatst. CADskills nam wereldwijd octrooien op de nieuwe prothese en de techniek.

Voor dokter De Meurechy zit het werk er nu even op. “Het waren vijf zeer intensieve jaren, waarin mijn echtgenote me vaak gemist heeft. Ik heb dus wat tijd goed te maken voor ik aan iets nieuws zou beginnen”, klinkt het.