Niko uit Sint-Niklaas ontving vorige week voor de vijftiende keer op rij het Milieucharter Oost-Vlaanderen. De specialist in designschakelmateriaal en huisautomatisering krijgt de award voor zijn inspanningen om zijn impact op het milieu te verkleinen. Hierbij gaat het bedrijf bewust verder dan wat de Belgische wet oplegt.
Milieuzorg is een essentieel onderdeel van onze algemene bedrijfsstrategie”, zegt Dirk d’Haese, milieucoördinator bij Niko. “Al meer dan 20 jaar beperken we de impact van onze industriële activiteit op het milieu zoveel mogelijk. Van grondstoffen over het ontwerp tot de recyclage en afvalverwerking: in elke levensfase van een product kijken we naar de milieuaspecten. Altijd gaan we — meer dan — één stap verder dan wat de overheid vraagt.”
Met zijn producten en oplossingen voor huisautomatisering en lichtsturing wil Niko de consument aanzetten tot een bewuster en lager energieverbruik. Dankzij Niko Home Control bijvoorbeeld kunnen consumenten monitoren hoeveel energie ze verbruiken én vanop afstand hun elektrische toestellen aan- of uitzetten. Het kan ook eenvoudiger. Door detectoren te koppelen aan de verlichting hoeft nooit meer een lamp onnodig te blijven branden.
Niko is al twintig jaar in de weer met zijn duurzame beleid. Het bedrijf houdt maximaal rekening met milieuaspecten gedurende de hele levenscyclus van het product. Ook de kantoren en productiesites zijn zo milieuvriendelijk mogelijk. Het bedrijf draait bijvoorbeeld voor 100 % op groene energie, waarvan 15 % afkomstig is van de zonnepanelen op de productiehal. Een doorgedreven afvalbeleid zorgde de voorbije vijftien jaar voor een pak minder belasting van het milieu. Origineel is de biofilter die de lucht uit de laklijn op een biologische manier zuivert. In vier containers met boomschors zetten bacteriën koolwaterstoffen om in neutrale stoffen, wat elk uur 20 000 m³ gezuiverde lucht oplevert.
Volgens Dirk d’haese is de toekenning van het milieucharter altijd weer een stimulans om de inspanningen op het vlak van duurzaamheid voort te zetten en te blijven zoeken naar mogelijkheden om nog ecologischer te werken.