Freddy Van Boxstael, heeft altijd gewerkt in de sector van gevelreinigingen, maar vond dat er hier betere en milieuvriendelijkere manieren voor konden bestaan. In 2018 startte hij zijn zoektocht naar de ideale samenstelling van zijn producten en de juiste leveranciers om mee samen te werken. Zo liet hij bijvoorbeeld ook enkele producten wetenschappelijk testen in een labo in Brussel, wat opmerkelijk positieve resultaten opleverde.
“De innovatieve technologie is eigenlijk gebaseerd op de chemische reactie tussen licht, zuurstof en water”, legt Van Boxstael uit. “Door die technologie van fotokatalyse toe te passen op gevels, krijgt de laag die we aanbrengen een luchtzuiverend effect. Voor duizend vierkante meter behandelde muur heb je op die manier hetzelfde luchtzuiverende effect als zeventig grote loofbomen. Zo creëer je het effect van een bos midden in een industriële zone of woonwijk, zonder nog maar één boom te planten.”
Vervangt dure luchtfilterinstallatie
De technologie kan ook binnen gebruikt worden. “Daar werkt het lichtjes anders, maar het basisprincipe van fotokatalyse is hetzelfde”, legt mede-oprichter Cédric Vercamer uit. “Ook binnen kunnen we een soort van laag aanbrengen die een volledige luchtfilterinstallatie overbodig maakt. In ruimtes waar veel mensen samen komen – denk maar aan vergaderruimtes – is dat bijzonder nuttig. Het zuivert de lucht in de ruimte, houdt de luchtvochtigheid op peil én zorgt ervoor dat onaangename geuren snel verdwijnen.”
De lucht wordt niet alleen gezuiverd, maar ook de CO2-waarden zakken aanzienlijk. “De wettelijk opgelegde waarden van de zogenaamde ‘parts per million’ (PPM) zakken door de fotokatalytische laag, waardoor het bijdraagt tot de gezondheid van de werknemers in het gebouw.”
Uniek in België
In verschillende Europese landen, waaronder Duitsland, wordt de technologie al massaal toegepast, maar in België is het vrij nieuw. “Dat wij met Masinope de exclusieve licentie voor de Benelux hebben binnengehaald, zegt veel over hoe we tewerk gaan. We voldoen aan strenge ecologische voorwaarden en hebben eerst verschillende certificaten moeten behalen.”
Masinope brengt de producten zelf aan, maar neemt ook onderaannemers op in het aanbod. “Zo kunnen we via gevelreinigers en schilders een grotere markt bereiken.”