dna-test-mediwietsite-735×340

Nieuwe start-up haalt 5,1 miljoen op voor ontwikkeling thuistesten

GENT – Een consortium van investeerders, waaronder RMM (Rudi Marien) en Saffelberg (Jos Sluys), heeft geïnvesteerd in de nieuwe UGent spin-off Antelope Dx. Samen pompten ze maar liefst 5,1 miljoen euro in de ontwikkeling van innovatieve thuistesten (net als een zwangerschapstest of glucosemeter) om snel, goedkoop en on-the-spot de juiste therapie op te starten, en waar nodig de behandeling bij te sturen.

De Antelope technologie is het resultaat van 10 jaar onderzoek aan de Universtiteit van Gent. Sinds midden vorig jaar heeft MyCartis de technologie verder ontwikkeld. Nu brengt MyCartis dit bedrijfsonderdeel onder in Antelope Dx. Het bedrijf is gevestigd in de BIOSCAPE incubator in Gent-Zwijnaarde en stelt ongeveer 15 mensen te werk.

Gebruiksvriendelijk en betaalbaar

Antelope Dx ontwikkelt een “point-of-need” diagnostisch platform dat patiënten, consumenten en gezondheidsbeoefenaars toelaat om “on-the-spot” toegang te krijgen tot relevante gezondheidsparameters. De Antelope technologie ambieert om de performantie neer te zetten van een test in klinische laboratoria met het gebruiksgemak van een zwangerschapstest, aan een prijs die betaalbaar blijft voor de consument.

Het platform is ontwikkeld op basis van een innovatieve technologie die toelaat om snel en accuraat testen uit te voeren, op om het even welk (vloeibaar) staal zonder staalvoorbereiding of complexe handelingen.

SOA’s opsporen

De eerste test in ontwikkeling betreft een thuistest, die twee van de meest voorkomende SOA’s, Chlamydia trachomatis en Neisseria gonorroea, kan detecteren in urine. De tweede test heeft als doel om bij patiënten met tekenen van infectie de aanwezigheid van bacteriële merkers te detecteren in een bloedstaal, en zo artsen en andere gezondheidsbeoefenaars te ondersteunen in het al dan niet toedienen van antibiotica.

Thuis opvolgen van chronische ziekten

Jan-Willlem Hoste, stichter van Antelope Dx en COO: “Er zijn een groot aantal gebieden waar de technologie disruptief kan zijn. In het algemeen zullen testen waar een korte doorlooptijd van belang is interessante toepassingen vormen. Het thuis opvolgen van chronische ziektes is hier zeker één van en dit omwille van het gebruiksgemak van het product, maar ook omwille van de connectiviteit, het lage prijskaartje en de betrouwbaarheid. Ook voor artsenpraktijken en gezondheidscentra zijn dergelijke toepassingen interessant.”

Huidige aanbod te beperkt

CEO Hilde Windels: “Met onze focus op snelle, goedkope en nauwkeurige testen streeft Antelope Dx ernaar om diagnostica tot bij de consument, de patiënt of de gezondheidsbeoefenaars te brengen. Het huidige aanbod van betrouwbare thuistesten is nog zeer beperkt; in essentie gaat het om zwangerschapstesten en glucose meters, die trouwens commercieel heel succesvolle producten zijn. We willen dit uitbreiden met een reeks thuistesten die relevante parameters in kaart brengen en zo de patiënt en de dokter toelaten om snel therapie te starten of bij te sturen.”