Dankzij het authenticiteitslabel HIB-label krijgt de consument de garantie dat het product ambachtelijk en met liefde gemaakt is. Enkel wie aan de criteria van het label voldoet, komt in aanmerking. Een jury van ondernemers en experten kent dit label toe. Zo moet de ambachtelijke ondernemer zijn beroep in hoofdberoep uitoefenen, mag hij maximum 20 werknemers in dienst hebben en moet het product minstens 50% handmade zijn.
Een overzicht van de nieuwe labelhouders
• Treeline uit Gent is een familieproject met een passie voor bomen en ambacht. De ontwerpstudio maakt meubels en gebruiksobjecten uit bomen met een verhaal.
• Het laatste huis (soffice architectuur) uit Drongen. Met het laatste huis biedt Sofie een aanbod van massief houten mini-urnen, met mogelijkheid tot bijpassende accessoires.
• Corma uit Destelbergen, het bedrijf achter Ganda Ham en achter Ganda delicatessen. Het bedrijf is gespecialiseerd in drooggezouten hammen van topkwaliteit.
• Flan de Gand uit Gent maakt bak- en hapklare mixen voor traditionele Gentse vlaaien.
• Qualitrap uit Erpe-Mere heeft al meer dan 38 jaar ervaring in het ontwerpen, maken en plaatsen van houten trappen.
• Diclya uit Oudenaarde is gespecialiseerd in het verwerken van tapijt en vinyl tot keukenlopers, schoonlopers en decolopers.
• EMBA uit Aalter ontwerpt en vervaardigt meubels, interieur en exterieur uit staal. Dit enkel met toegewijd handwerk.
• Dries Greeve van Cathedral uit Bornem bouwt luidsprekerkasten (cabinet) op maat van de (bas)gitaristen. Dries gelooft in de passie van de eeuwenoude ambacht: meubelbouwkunst.
• Pannenkoeken Charles Dossche uit Aalter maakt pannenkoeken volgens een oud familierecept.
• Lederateljee uit Lokeren maakt handtassen en lederwaren.
Intussen zijn er in Oost-Vlaanderen al ongeveer 150 ondernemers bekroond met het label.