Nieuwe ecologische viskwekerij in Kruishoutem

Omegabaars teamIn Kruishoutem is op 9 november de gloednieuwe ecologische viskwekerij Omegabaars van het bedrijf Aqua4C geopend. In het bedrijf wordt de nieuwe omegabaars gekweekt, een vis die het resultaat is van intensief wetenschappelijk en culinair onderzoek. Amper drie jaar na zijn thesis heeft Stijn Van Hoestenberghe zijn onderzoek naar duurzaam geteelde vis omgezet in de praktijk. Vlaams minister van Omgeving, Natuur en Landbouw Joke Schauvliege kwam de nieuwe kwekerij officieel openen.

Duurzame visteelt is in België een relatief nieuw gegeven. Stijn Van Hoestenberghe (36) voerde tijdens zijn doctoraat aan de KU Leuven een onderzoek uit naar de mogelijkheden om via ecologische teelt een gezonde en duurzame vissoort te kweken die tegelijk ook smaakvol is: “We weten dat er in grote mate overbevissing is van de visbestanden op zee. In België wordt jaarlijks 300.000 ton vis verbruikt. Maar er is tot nu toe nauwelijks lokaal gekweekte vis bij. Daar wilden wij iets aan doen.”

Het onderzoek leidde uiteindelijk tot het plan om de omegabaars te kweken, een nieuwe vissoort voor de Belgische en Europese markt met een aantal bijzondere kenmerken. Stijn Van Hoestenberghe: “We wilden een gezonde vis en daarom wordt hij geteeld met enkel plantaardig voedsel. Dat betekent dat we geen wilde vis hoeven te gebruiken voor ons voedsel. De omegabaars groeit snel en levert graatloze, witte filets op. Ook het feit dat de vis geen territoriaal gedrag vertoont, is belangrijk. Hij voelt zich dus goed in gesloten systemen waarin hij in een school kan zwemmen. De vis is weinig vatbaar voor ziekten en kan dus zonder hormonen of antibiotica worden grootgebracht.”

De gloednieuwe viskwekerij heeft een oppervlakte van 2.600 vierkante meter en vergde een investering van 4 miljoen euro. Ze werkt als een gesloten systeem: het water wordt gezuiverd en maximaal hergebruikt. Om de impact van het bedrijf op de natuur te beperken, werd ook een unieke samenwerking opgezet met de tomatenkwekerij Tomato Masters die net naast de ecologische viskwekerij ligt.

“Wij krijgen de restwarmte van de serres aangeleverd om ons water op te warmen. En we maken ook gebruik van groene stroom die zij opwekken via een warmtekrachtkoppeling”, legt Van Hoestenberghe uit. “In de toekomst zal het gefilterde afvalwater van onze kwekerij naar de tomatenkwekerij gaan om de planten te voeden. Dat is een echte win-winsituatie: wij hoeven niets te lozen en Tomato Masters kan een stuk besparen omdat het minder water en meststoffen nodig heeft.”

De omegabaars bevat veel Omega3-vetzuren en is dus een gezonde en eiwitrijke vis van hoge kwaliteit. Qua smaak is hij te vergelijken met dorade, zeebaars, forel of paling. Nu al kan de nieuwe vis rekenen op heel wat belangstelling van topchefs. Ondermeer Toon Dierickx van het sterrenrestaurant Arenberg uit Leuven en tv-kok Jeroen Meus gingen er al mee aan de slag.

Het bedrijf van Van Hoestenberghe mikt dan ook in de eerste plaats op horeca en gespecialiseerde viswinkels: “In een eerste fase zullen we een volume van 200 ton produceren per jaar. Die wordt vanaf nu verdeeld aan restaurants en speciaalzaken in het hele land. We zetten ook in op eigen recepturen via onze website www.omegabaars.be.”